ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Raad van State veegt bezwaren tegen 590 woningen Crailo van tafel, baan vrij voor bouwplannen | NH Gooi
  • Regio Crailo
  • Thema Wonen
  • Donderdag 02 februari 2023 om 13:55 | bijgewerkt: om 13:56 uur
  • Daan Visser

De Raad van State heeft de bezwaren van Stichting Natuur en Landschap Het Gooi (SNLG) en omwonenden tegen de woningbouwplannen op het oude defensieterrein Crailo van tafel geveegd. Hiermee is de baan vrij voor de bouw van maar liefst 590 woningen op dit gebied. 

Artist Impression van het toekomstige kazerneplein in Crailo
Artist Impression van het toekomstige kazerneplein in Crailo

In juli van 2021 hebben de gemeenteraden van Gooise Meren, Laren en Hilversum alle drie hun bestemmingsplannen voor het voormalige defensieterrein vastgesteld. Het stuk grond moet volgens deze plannen een nieuw woon- en werkgebied worden met ruimte voor in totaal 590 woningen. 

Maar daarna kwam bijna anderhalf jaar van getouwtrek. Zo werd duidelijk dat SNLG en een aantal omwonenden tegen deze plannen waren en ging in beroep bij de Afdeling Bestuursrechtspraak. De stichting maakt zich zorgen over de toekomst van de natuur in het gebied en is er vooral te weinig onderzoek gedaan naar de mogelijke aantastingen van de das in het gebied. De omwonenden vrezen op hun beurt weer voor de slechte gevolgen die de plannen zouden hebben voor hun woon- en leefklimaat.

Er zou door de stichting met de petitie voor de terugkeer van het asielzoekerscentrum zelfs nog geprobeerd zijn om de bouwplannen een halt toe te roepen. Ruim zes jaar geleden sloot het asielzoekerscentrum haar deuren, maar in de hoogtijdagen van de asielcrisis van vorig jaar pleitte de stichting voor de heropening. De stichting kreeg toen veel kritiek te verduren omdat ze de crisis zouden gebruiken voor hun eigen gewin om de bouwplannen tegen te houden. 

Baan vrij

Uiteindelijk heeft de Raad van State alle bezwaren van tafel geveegd. Zo stelt de rechter dat er wel degelijk rekening is gehouden met de natuur. Met deze uitspraak zijn de plannen van de drie gemeenten 'onherroepelijk' geworden en is de baan vrij voor de bouw. 

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Kleurenradio

Vandaag om 19:00.

Terugluisteren