ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Hilversumse buurt doet opnieuw poging om zendmast Anna's Hoeve tegen te houden | NH Gooi
  • Thema Politiek
  • Maandag 06 februari om 13:30 | bijgewerkt: dinsdag 07 februari om 09:17 uur
  • Daan Visser

Bewoners van de Hilversumse wijk Anna's Hoeve laten het er niet bij zitten. Vorig jaar gaf de gemeente toestemming voor het plaatsen van een bijna veertig meter grote zendmast van een mobiele telecomprovider. De bewoners zien de komst van de mast met leden ogen aan en roepen elkaar op om bezwaar aan te tekenen. 

Antennemast, zendmast
Antennemast, zendmast NH/ Tom Jurriaans

Vijf jaar geleden begon Vodafone met het zoeken naar een nieuwe plek voor het plaatsen van antennes. Uiteindelijk gaf het college goedkeuring om de bijna 40 meter hoge zendmast te plaatsen op het terrein van de rioolzuiveringsinstallatie, vlakbij de woonwijk. En dit steekt de bewoners: "Zowel vanuit de buurt, de natuur als vanaf het panoramische uitzicht op de berg van Anna's Hoeve ga je er tegenaan kijken", vertelt Nathalie van Herk, een bezorgde bewoner van de buurt en kartrekker van deze actie. 

Nadat de buurt geconfronteerd werd met het nieuws werd er een petitie gestart, maar dat mocht niet baten. De omgevingsvergunning werd toch verleend. Ook hierna gaat het volgens de bewoners mis. "Wij hebben meegedacht en vragen gesteld, maar daar is de gemeente niet inhoudelijk op ingegaan", zo legt Van Herk uit. "Wij willen namelijk wel echt constructief meedenken. Jaag het er nu niet doorheen. Vorig jaar heeft de gemeente immers bekend gemaakt dat een ontwerpbestemmingsplan Anna’s Hoeve in 2023 wordt voorbereid."

Dus roepen de bewoners elkaar op om bezwaar aan te tekenen tegen de komst van de zendmast. "De petitie werd al ruim 200 keer ondertekend, maar nu moeten de mensen bezwaar aantekenen. Dat kost slechts twee minuten."

Antenne op kazerne

Een voorbeeld waaruit zou blijken dat er te weinig met de suggesties van burgers is gedaan, is de optie om een antenne, dus niet een zendmast, op de brandweerkazerne te plaatsen. Uit vragen gesteld door verschillende politieke partijen in de raad blijkt dat de brandweer de antenne niet op hun dak wilde omdat dit het zogenoemde P2000-systeem zou verstoren en communicatie tussen hulpdiensten in het geding zou komen. "Maar bij een informatieavond werd weer gezegd dat kazernes met een antenne in andere gemeenten hier totaal geen last van hebben", legt Van Herk uit. 

Daarom zou de buurt graag zien dat er met een onafhankelijk expert alsnog wordt gekeken naar een optie als die van de antenne op het dak van de kazerne. "Daarbij vind ik dat de burgemeester Gerhard van den Top als voorzitter van de Veiligheidsregio zich ook mag bemoeien met deze zaak, zeker als het P2000-systeem niet in het geding kan komen."

Gang van zaken

Volgens de bewoners zijn de stappen die hiertoe hebben geleid ook heel apart. In die vijf jaar heeft de telecomprovider Vodafone dus contact gehad met verschillende instanties als de brandweer en particuliere gebouweigenaren om te kijken of zij open stonden voor een antenne op hun dak of terrein. "Hierbij zijn de omwonenden helemaal niet betrokken", merkt Van Herk op. 

Ook is het bestemmingsplan waaruit het college de plaatsing van de zendmast goedkeurt een opvallende keuze. "Die komt namelijk uit het bestemmingsplan voor de rioolzuiveringsinstallatie uit 2010. Toen bestond het grootste gedeelte van de wijk nog niet", zegt Van Herk. 

Een goede buur

De buurt in Hilversum krijgt wel steun vanuit een andere gemeente, namelijk die van Laren. Daar is onlangs een motie van Larens Behoud tegen deze zendmast unaniem aangenomen. De buurtgemeente zit namelijk ook niet te wachten op de zendmast, aangezien hun bewoners ook tegen de mast aan zullen kijken en er in de Larense ogen ook sprake is van horizonvervuiling.

Dus zal Laren ook in actie komen. "Daar zijn wij natuurlijk erg blij mee", laat Van Herk weten. Alsnog roepen de Hilversummers ook bewoners uit Laren en Baarn op bezwaar aan te tekenen. "Want ook zij zullen inderdaad tegen de zendmast aankijken." Uit de beantwoording van het college op raadsvragen blijkt dat het Goois Natuurreservaat de komst van de zendmast ook niet ziet zitten.

Mochten deze bezwaren niet voorkomen dat de zendmast er komt, wordt er nog gekeken naar een andere optie. "Sinds vandaag doen wij ook onderzoek naar de mogelijkheid tot een schorsing middels een voorlopige voorziening via de rechtbank." 

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Weekend Live

Vandaag om 19:00.

Terugluisteren