ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Drie Noord-Hollandse van gestrand zeilschip voor de kust van Noorwegen | NH Gooi
  • Regio Streek
  • Donderdag 23 maart 2023 om 12:23 | bijgewerkt: om 16:31 uur
  • Melle Bos

Drie Noord-Hollandse tieners zijn vannacht van een vastgelopen zeilschip voor de kust van Noorwegen gehaald. Aan boord zaten in totaal 26 mensen. Het drietal maakte onderdeel uit van een groep van veertien tieners dat een speciaal onderwijsprogramma volgt op het schip. Iedereen is veilig aan wal gekomen.

De Noorderlicht vast in Noorwegen
De Noorderlicht vast in Noorwegen Foto: Reddingsdienst Noorwegen

Het leek even een spannende nacht te worden voor de veertien tieners aan boord van De Noorderlicht in Noorwegen. Vanwege laag tij kwam het 46 meter lange zeilschip vannacht rond half drie plotseling vast te liggen voor de kust bij Rugholmen, een eilandje ten noorden van de stad Trondheim.

De veertien tieners, waaronder drie Noord-Hollanders, zijn onderdeel van het speciale lesprogramma 'Masterskip' voor leerlingen tussen 14 en 17 jaar. De Noord-Hollandse leerlingen komen uit Bussum, Overveen en Oostzaan, vertelt Christophe Meijer van reisorganisatie Swan Expeditions. Deze organisatie verzorgt het onderwijsprogramma op schepen zoals de Noorderlicht. 

Wat ging er mis?

"Er was geen paniek aan boord", benadrukt Meijer. Zijn telefoon staat al de hele dag roodgloeiend van bezorgde ouders, maar hij kan iedereen verzekeren dat het om een gecontroleerde situatie ging. "Van buitenaf leek het heel spannend", voegt hij toe. Maar aan boord viel het volgens hem reuze mee.

"In Noorwegen heb je best veel getij", legt Meijer uit. Dat zorgde ervoor dat het water weg trok en het schip de grond raakte. Hierdoor kwam het schip scheef te liggen voor de kust. "Dat werd toch wat oncomfortabel", aldus Meijer. "Dus het leek ons beter dat de leerlingen van boord werden gehaald."

Alle leerlingen konden met rubberbootjes snel van boord worden gehaald en verblijven momenteel in een hotel in de buurt. Nu is het hopen dat het water snel weer omhoog komt zodat het schip weer drijft en de leerlingen weer verder kunnen. "Want ze moeten nog door naar Spitsbergen."

Masterskip

De veertien kinderen waren twee weken onderweg en volgen het vijfweekse Masterskip-programma. Hier krijgen ze, naast regulier onderwijs, ook allerlei levenslessen mee op het schip, legt Meijer uit. "Met de wereld als klaslokaal."

Meijer ziet dit incident dan ook voornamelijk als een van deze belangrijk levenslessen. "Want soms gaan de dingen in het leven niet zoals je verwacht."

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Jazznotes

Vandaag om 20:00.

Terugluisteren