ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Hond gaat als razende tekeer op loslopende geit op Blaricumse hei: "De muilkorf zat er nog aan" | NH Gooi

Hond gaat als razende tekeer op loslopende geit op Blaricumse hei: "De muilkorf zat er nog aan"

  • Regio Blaricum
  • Dinsdag 23 mei 2023 om 12:38 | bijgewerkt: om 14:19 uur
  • Carlijn Kolk

Een hond heeft afgelopen weekend een geit flink toegetakeld op de hei in Blaricum. Het dier was niet meer te redden dus de dierenarts heeft het laten inslapen. Het doet schaapsherder Rozenn le Buhann ontzettend zeer. "Ik kon bijna wel janken", vertelt ze. 

Bok aangevallen
De bok |Rozenn Le Buhan

De schaapsherder vertelt dat ze zaterdag een melding kreeg van een gewonde bok in het natuurgebied. Zondagochtend is het gelukt het dier te vangen en toen zagen ze de tong er half uit hangen en de muilkorf van een hond nog aan de bok vast zitten. Toen is hij naar de ziekenboeg gebracht en kreeg de dierenarts de bek open.

"Toen zagen we dat alles stuk was", vertelt de schaapsherder. "Kaak door midden, tong er half af. Het was een hele erge ravage. Het moet echt een vechtpartij zijn geweest tussen de hond en de geit."

De dierenarts kon het dier niet meer redden, dus hebben ze het laten inslapen. Dat kwam hard aan. "Het zijn van die simpele dingen. Maar het gebeurt elk jaar weer. Let op je hond", zegt ze resoluut.

Tekst gaat door onder de foto. 

Bok aangevallen
Bok aangevallen|Rozenn Le Buhan

Pamfletten

Het Goois Natuurreservaat heeft nu overal in het natuurgebied pamfletten opgehangen om de eigenaar van de hond te achterhalen. "Iemand moet de muilkorf van zijn hond kwijt zijn", legt Rozenn uit.

Ines van Hees van het Goois Natuurreservaat legt uit dat de natuur ook het thuis van de dieren is. "Hier hebben ze de ruimte om te wonen en het is nu een kwetsbare periode. We gunnen ze rust en blijf op de paden", drukt ze iedereen op het hart.

Elk jaar is er een landelijke campagne en die doen ze niet voor niets. "Om dit soort dingen te voorkomen. Elk dier is er een. Houd hem waar het moet aan de lijn, en waar de hond los mag, houd hem dan ook beetje in het zicht", aldus de schaapsherder.

Bok aangevallen
De aangevallen bok met muilkorf |Rozenn Le Buhan