ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Nu ook nicht Hilversumse Bradley slachtoffer van belagers via Telegram | NH Gooi

Nu ook nicht Hilversumse Bradley slachtoffer van belagers via Telegram

  • Zaterdag 12 augustus 2023 om 08:00 | bijgewerkt: maandag 14 augustus 2023 om 19:49 uur
  • NH Gooi

Belita van Dijk en haar gezin waren een jaar lang doelwit van zeer ernstige bedreigingen door een Telegram-groep en leefden in een nachtmerrie. Belita is de nicht van de bedreigde YouTuber Bradley van Dijk over wie NH/Gooi de afgelopen tijd regelmatig heeft bericht.

Belita van Dijk
Belita van Dijk slachtoffer van bedreigingen Telegram-kanaal|NH Gooi

Een harde schijf met daarop zeker 32 GB aan bewijsmateriaal en screenshots van de meest ernstige bedreigingen uit het Telegram-kanaal, bracht Belita recentelijk naar de politie. Net als haar neef is ze telg uit de Hilversumse Van Dijk-familie. De familie werd in de jaren 70, 80 en 90 vaak in verband gebracht met criminaliteit. Belita is, zoals ze zelf zegt, onderdeel van de nieuwe generatie die het leven anders wil aanpakken, maar haar achternaam heeft haar wel gehard. Ogenschijnlijk emotieloos vertelt ze haar verhaal, maar op momenten dat ze spreekt over de bedreigingen aan het adres van haar kinderen, is ze zichtbaar aangeslagen.

"Het begon 6 november 2022. Ik werd gebeld door een nichtje. Ze vertelde dat gegevens van mijn familie en van mij werden gedeeld in de Telegram-groep Looijkartel. Tot mijn stomme verbazing zag ik foto's van mezelf en van mijn dochters afkomstig van Facebook in de groep. Vanaf dat moment werden steeds meer gegevens gedeeld: mijn telefoonnummer, mijn e-mail, tot aan een bankrekeningnummer aan toe."

"Ik dacht dat als ik niets zou doen het vanzelf zou overwaaien, maar dat deed het niet. Bradley werd bedreigd, dat wist ik wel. Ik had destijds weinig contact met hem, maar in de groep werd gezegd dat ik dikke maatjes met hem was en daarom moest ik ook 'aan de beurt komen'."

"Ja, ik steun Bradley. Die beschuldiging van pedofilie is onzin, dat weet iedereen. Hij moet lekker online blijven. Hij zit al in een sociaal isolement. Dit is zijn enige interactie met de buitenwereld. Waarom bepaalt een ander wat hij wel en wat hij niet mag?"

Aanhoudingen

In de zaak rondom de bedreigingen aan het adres van Bradley, zijn familie en zelfs zijn buren en vrienden zijn nu vier mensen aangehouden. Twee beheerders van het Telegram-kanaal van 26 en 39 jaar. Later nog twee jongens van 15 en 16 jaar oud.

"Ik hoop dat ze nog meer aanhoudingen gaan verrichten. Vooral de twee mannen die de namen hebben aangenomen van twee overleden familieleden. De één geeft zich uit voor het overleden broertje van Bradley. De ander voor mijn in 2002 doodgeschoten oom. Ik mis mijn oom nog steeds en ik word elke keer weer geconfronteerd met dat verdriet. Maar wat dacht je hoe het moet voelen voor de moeder van Bradley? Zij kan de naam van haar eigen overleden kind niet eens meer uitspreken, want zij associeert deze nu met bedreigingen. Het zit heel diep bij de hele familie."

Tientallen keer per dag komen bezorgers aan de deur voor dingen die ze niet hebben besteld. Mensen die via Marktplaats naar hun adres komen voor producten die ze niet te koop aanbieden. Haar dochters van destijds tien en veertien die bedreigingen ontvangen op hun mobiele telefoons, waarvan de nummers zijn gelekt. Het was een nare periode voor Belita en haar gezin, maar naar verloop van tijd werd het nog erger.

Dreigvideo's

"De groep liet dreigvideo’s opnemen door een verstandelijk beperkte jongen in een instelling. Die jongen deed dat omdat hij dacht dat hij dan met mij naar bed mocht. Ik ben aangeboden als hoer in ruil voor dreigvideo's. Als hij het niet zou doen, dan zouden ze hèm aanpakken."

"Op Telegram zijn mannen actief die op zoek zijn naar seks. De groep had een account aangemaakt op mijn naam. Zoals ze zoveel accounts hebben waarvoor ze mijn naam gebruiken: Facebook, X (voorheen Twitter, red.). Mensen denken echt dat ik dat ben. Ze hebben zoveel mannen aangesproken vanuit mijn naam met mijn foto erbij. Mannen die mijn adres hadden. Er hoefde maar één gek tussen te zitten.."

Tekst gaat verder onder de foto.

Bedreigingen
Belita werd aangeboden als prostituee|Screenshot

Aangerand

"Het allerergste?", zegt Belita. "Een filmpje op Telegram waarin een man masturbeert op mijn foto. Ik voel me aangerand. Er worden seksuele handelingen verricht, mijn naam wordt genoemd, mijn foto getoond, zonder mijn toestemming. Ik ben er zo misselijk van geworden."

"Wat nog zieker is dat ze het filmpje hebben bewerkt. Ze hebben de grafsteen van mijn overleden neefje erop geplakt."

"Ik vraag me weleens af waar de woede naar Bradley en mij en mijn familie vandaan komt. Het lijkt een obsessie. Het zit echt heel diep, en ik denk dat het niet eens iemand is die Bradley of ons persoonlijk kent. Wat ik wel zeker weet is dat er veel Hilversummers in de groep zaten. We zijn echt in de gaten gehouden, wat we deden, waar we waren."

"Ik denk dat ze geld aan ons verdienen. Kijk maar op TikTok, daar loopt iemand financieel binnen met de compilaties van de filmpjes van Bradley, duizenden kijkers. Die persoon heeft zelfs een webshop die merchandising verkoopt met een karikatuur van Bradley erop.”

Zorgen

"Het was ongelofelijk wat ze allemaal over me wisten. Adres, telefoonnummer, maar zelfs mijn bankrekeningnummer. Dat ene nummer heb ik alleen gebruikt voor mijn uitkering die ik destijds kreeg. Dat is toch gek? Ze wisten dat ik een ziektewetuitkering kreeg en Bradley een Wajong-uitkering. Ze kenden zelfs de hoogtes van onze uitkeringen."

"Ik ben ervan overtuigd dat er vanuit het UWV is gelekt en ik heb dit ook bij ze aangegeven. Ze hebben overal leden zitten, op het hoogtepunt hadden ze er zo’n 10.000, dus waarom niet bij bedrijven en instanties?"

"Nu de actieve ontsteking in mijn rug onder controle is, wil ik graag weer aan het werk. In overleg met het UWV is mijn ziektewetuitkering een WW-uitkering geworden. Dan kan ik sneller aan het werk, maar geen werkgever neemt me aan. Google me maar eens… Je ziet direct dat ik een fan ben van Adolf Hitler, dat ik pedofielen steun en dat ik een 'crack-hoer' ben. Ik durf niet eens meer te solliciteren."

"Zo durf ik ook geen boodschappen meer in mijn eigen buurt te doen. Ik schaam me. Ik heb het gevoel dat mensen me aankijken, omdat ze denken dat ik een hoer ben."

Tekst gaat verder onder het kader.

Onze verslaggevers hebben contact gezocht met het UWV naar aanleiding van het vermoeden van Belita van Dijk dat er vanuit hun organisatie gegevens zijn gelekt. Zij geven de volgende reactie:

"UWV vindt het een erg vervelende situatie voor de betrokkenen, maar ziet te weinig aanknopingspunten om een onderzoek te starten. Wij zijn op dit moment in ieder geval niet bekend met een datalek. UWV gaat zeer zorgvuldig om met privacygevoelige informatie."

"Die seksueel getinte dingen, die masturbatievideo, het feit dat ze me hebben aangeboden als prostituee, de socialemedia-accounts die mijn naam dragen en nog actief zijn. Daar heb ik mentaal last van. Schrijven is voor mij de beste therapie, ik schrijf alles van me af. Ik werk aan een boek, want dit verhaal moet worden verteld. Alles moet op tafel. Bradley is het grootste slachtoffer, maar niet het enige slachtoffer. Dat heb ik de politie ook gezegd. Weet je wat het met je doet als je per uur twintig bezorgers aan de deur krijgt? Als de hele nacht door mensen aanbellen of op je ramen kloppen? Ik ben Bradley 2.0."