ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Nieuwe groep pesters claimt bekladding grafsteen: gaan bedreigingen tegen Bradley gewoon door? | NH Gooi

Nieuwe groep pesters claimt bekladding grafsteen: gaan bedreigingen tegen Bradley gewoon door?

  • Dinsdag 15 augustus 2023 om 14:58 | bijgewerkt: om 15:32 uur
  • NH Gooi

Een kleine en onbekende Telegramgroep claimt de bekladding van de grafsteen van het broertje van de al jaren ernstig bedreigde Bradley van Dijk. Zondag werd op klaarlichte dag het graf van Casey van Dijk bespoten met graffiti, tot woede van de familie. Een schokkend dieptepunt in de langdurige en ernstige bedreigingen aan het adres van de Hilversummer. En dat terwijl de bedreigingen juist leken te stoppen. De nieuwe groep laat in slecht geschreven Nederlands weten dat ze ‘Bradley mental willen breeken’.

Bekladding grafsteen Casey van Dijk
Looijkartel heft zich op na bekladding grafsteen|NH Gooi

De Telegramgroep die verantwoordelijk was voor de langdurige extreme bedreigingen aan het adres van Bradley - het zogeheten Looijkartel - gaf gisteravond aanvankelijk aan geschrokken te zijn van de bekladding. "Er is een post online gekomen van de Telegramgroep waarin ze deze zieke actie opeisen. Wij staan niet achter deze actie. Na de actie hebben wij besloten te gaan stoppen met onze groep", verklaarden ze.

Vanmiddag rond de klok van één uur ging de groep offline, niet nadat ze eerst nog mensen met naam en toenaam noemden die verantwoordelijk waren voor het lekken van gegevens van de familie Van Dijk naar de groep vanuit kabelbedrijf Ziggo en uitkeringsinstantie UWV maar ook werden namen genoemd van mensen verbonden aan de groep.

Onze verslaggevers hebben vorige week contact gehad met het UWV. In hun reactie toen gaven ze aan te weinig aanknopingspunten te hebben voor een onderzoek.

Veel bedreigingen

NH volgt al lange tijd de Telegram-groepen die verantwoordelijk zijn voor de bedreigingen aan Bradley van Dijk, zijn familie en vrienden en buurt. De grootste groep - datzelfde Looijkartel - had op het hoogtepunt ruim tienduizend leden. Actieve leden die daadwerkelijk acties beraamden tegen Bradley van Dijk en zijn familie of mensen daartoe aanzetten, maar vooral heel veel mensen die meelazen in de groepen en zelfs soms de groep informatie verstrekte over de familie.

Na de eerste berichtgeving bij NH klopte de groep zichzelf op de schouders. Eindelijk werden ze serieus genomen in hun doel: het wegtreiteren van Bradley.

Het volgende bericht over de bedreigingen in Hilversum zinde de groep niet, tegelijkertijd kwam de politie steeds dichter bij een oplossing. De groep ging door met de bedreigingen. De bedreigingen gingen zich toen ook richten tegen de redactie van NH.

Tekst gaat door onder de foto.

Bradley van Dijk
Bradley van Dijk|NH Nieuws

Onderlinge ruzies

Vanaf die periode ging het rommelen in de groep. Onderling werden ruzies uitgevochten. Twee maanden geleden ging het oorspronkelijke Looijkartel offline. Hun ledenaantal was toen al gedaald richting de 7.000 leden.

Er werd een nieuwe groep opgericht die zichzelf ‘Los Zevenbergos’ noemde. Het treiteren van Bradley en zijn familie ging door. Toch was deze groep ook geen lang leven beschoren. Na de aanhoudingen van twee mannen, een 26-jarige man uit Deurne en een 39-jarige man uit Venlo werd het te heet onder hun voeten en vorige maand ging ook dit kanaal offline.

Met een nieuw kanaal onder de oude naam wilde de beheerders van de groep weer snel nieuwe leden werven, maar de oude aantallen werden niet meer bereikt. In het nieuwe Looijkartel was het een herhaling van zetten. De beschuldigingen aan het adres van Bradley en zijn familie vonden niet meer de gretige aftrek als voorheen.

Ook de ‘samenwerking’ met de nieuwe groep die zichzelf nu verantwoordelijk stelt voor de bekladding, ging de meeste leden een stap te ver. Ook nu is weer de stekker uit de groep getrokken, al is maar de vraag voor hoe lang. 

Medeleven

De bekladding van de grafsteen heeft geleid tot geschokte reacties. Op social media staan tientallen reacties van mensen die de familie Van Dijk hun medeleven betuigen, maar ook bij de familie zelf stromen de reacties binnen. Ze voelen zich erg gesteund.