ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Huizer Botterwerf opent weer haar deuren: "We hopen de liefde voor deze schepen over te dragen" | NH Gooi
  • Regio Huizen
  • Thema Het weer
  • Zaterdag 16 september 2023 om 13:00 | bijgewerkt: zondag 17 september 2023 om 11:00 uur
  • Daan Bakker

De Botterwerf in Huizen opent weer haar deuren voor bezoekers. Al jaren probeert de Stichting Huizer Botters dit stukje geschiedenis van het dorp in leven te houden. Dit is de laatste keer dit jaar dat de schepen te bezoeken zijn. In het lokale radioprogramma NH Gooi Zaterdag spreekt Rob Bos van de vereniging over de open dag. 

Huizer botter
Daan Bakker NH

Rond 1850 werd in Huizen de haven aangelegd, twee botterwerven volgden. Op het hoogtepunt lagen er meer dan 200 botters aangemeerd in Huizen. De platbodems werden gebruikt om te vissen op de Zuiderzee. Doordat de schepen een bun, een soort kist waar zeewater in kon stromen, hadden waarin de vis levend werd gehouden konden de botters een week op zee  blijven.  De vis werd levend vers gehouden.

Afsluitdijk

Na de komst van de afsluitdijk was het over met het vissen op de Zuiderzee. Het water ging van zout naar zoet en veel vissoorten verdwenen. Dit was niet de enige reden waardoor de botters verdwenen. In de jaren voor 1932 hadden duizenden vissers de Zuiderzee bijna helemaal leeggevist. De afsluitdijk draaide uiteindelijk de Huizer visindustrie de nek om.

De Huizers moesten dus iets nieuws verzinnen. Ze besloten de infrastructuur, die ze hadden gebruikt om gerookte vis te exporteren tot zo ver als Rusland, te gebruiken voor het verhandelen van kaas. Dit bleek erg succesvol te zijn. Huizen bezit nu twee van de grootste kaasexporteurs van Nederland.

"We hopen de liefde voor die prachtige schepen over te kunnen dragen"
Rob Bos - Stichting Huizer Botters

In 1997 werd stichting Huizer Botters opgericht met als missie om de historie van de Huizer visserij levend te houden. Sinds 2008 heeft Huizen sinds tientallen jaren weer een eigen botterwerf waar de schepen onderhouden kunnen worden. Ze bezitten nu vier botters, waarvan de oudste dateert uit 1892.

Luister het hele interview met Rob Bos in het radioprogramma NH Gooi Zaterdag terug via deze link. 

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

OLM

Vandaag om 16:00.

Terugluisteren