ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Het Vrouwenhart: een Roep om Aandacht | NH Gooi
  • Thema Gezondheid
  • Vrijdag 22 september 2023 om 17:00 | bijgewerkt: maandag 25 september 2023 om 09:13 uur
  • Daan Bakker

Hartklachten bij vrouwen worden vaak miskend en dit heeft ernstige gevolgen voor hun gezondheid. Cardioloog Janneke Wittekoek werpt licht op dit belangrijke thema en benadrukt het belang van bewustwording en preventie tijdens de Larense Vitaliteitsweek, met haar voorstelling Het Vrouwenhart Café.

Vrouwenhart
Vrouwenhart Gezondheidsnet

Het stereotype beeld van een hartaanval als een intense pijn op de borst, heeft geleid tot een gebrek aan aandacht voor de symptomen van vrouwen. Deze symptomen zijn namelijk vooral voorbehouden aan mannen.

Janneke Wittekoek legt uit dat vrouwen vaak subtielere symptomen ervaren, zoals vermoeidheid, misselijkheid, rugpijn, of indigestie (maagklachten, opgeblazen gevoel, red.). Dit zijn klachten die niet direct worden herkend als een hartaanval. Dat kan leiden tot een vertraagde diagnose en dus ook behandeling.

Verschillen tussen geslachten

Biologische en hormonale verschillen spelen een rol in de verschillen bij hartgezondheid tussen mannen en vrouwen. Vrouwen hebben, in tegenstelling tot mannen, vaker problemen in de kleinere kransslagaderen. Hormonale veranderingen, vooral na de menopauze, verhogen het risico op hartziekten bij vrouwen.

"Dames ken je getallen, zorg dat je weet wat je risicofactoren zijn"
Janneke Wittekoek, cardioloog

Wittekoek benadrukt het belang van leefstijlveranderingen, zoals een gezond dieet, beweging, en stoppen met roken. Ze pleit voor vroege screening en diagnostische testen, zodat deze met voorkeur met leefstijl kunnen worden verbeterd. Een te hoog gewicht, bloedsuikerspiegel, cholesterol en bloeddruk zorgen voor een vergroot risico op hartproblemen.

Andere aanpak

"Vroege opsporing kan levens redden", zegt Wittekoek. Ze moedigt vrouwen aan om hun hartgezondheid serieus te nemen. Een hartaanval kan anders aanvoelen bij vrouwen dan bij mannen, maar kan net zo dodelijk zijn. Wittekoek pleit voor persoonlijke preventie.

Het vrouwenhart verdient volgens de cardioloog meer aandacht. Wittekoek werkt aan het vergroten van het bewustzijn rondom dit onderwerp en bespreekt dit uitgebreid in haar voorstelling.

Die voorstelling is niet alleen voor vrouwen bedoeld, het mannenhart wordt ook besproken. De voorstelling Het Vrouwenhart Café vindt plaats op zaterdag 23 september in het Singer Theater Laren. 

Beluister het hele interview met Cardioloog Dr. Janneke Wittekoek hier

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

300 Kilo

Gisteren om 21:00.

Terugluisteren