ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Hilversum vlagde niet om 'protocol', maar wil ook geen partij trekken tussen Israël en Palestijnen | NH Gooi

Hilversum vlagde niet om 'protocol', maar wil ook geen partij trekken tussen Israël en Palestijnen

  • Donderdag 19 oktober 2023 om 15:03 | bijgewerkt: om 15:24 uur
  • Ingmar Meijer

Dat de gemeente Hilversum geen vlag heeft opgehangen om Israël te steunen, komt doordat Hilversum nooit een vlag van een ander land uithangt. Hilversum volgt het 'landelijke protocol'. "We betuigen ons medeleven op een andere manier", zo klinkt er. Daarnaast wil de gemeente ook zeker geen partij trekken en helemaal niet in het gevoelige en complexe conflict tussen Israël en de Palestijnen.

Raadhuis Hilversum
Raadhuis Hilversum|Adobe Stock

Het niet ophangen van de vlag betekent absoluut niet dat burgemeester en wethouders niet meeleven met de slachtoffers van het conflict in het Midden-Oosten. "Laat volstrekt helder zijn dat wij die gevoelens van ontzetting en medeleven zelf ook ervaren", zo meldt het college op schriftelijke vragen van het CDA Hilversum.

Niet eenvoudig

Burgemeester en wethouders hebben lang gesproken over de vraag hoe zij uiting wil geven aan aan de gevoelens van ontzetting en medeleven. Uiteindelijk is besloten om de afschuw en compassie op een andere manier uit te dragen dan het ophangen van de Israëlische vlag. "Het moge duidelijk zijn dat deze keuze niet eenvoudig was, juist ook gezien het onvoorstelbare leed dat aan zovelen is aangedaan."

Na de terreurdaad van Hamas vroeg het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) aan gemeenten en andere overheden om de Israëlische vlag op te hangen als teken van steun. Op diverse provincie- en gemeentehuizen en andere overheidsgebouwen in Nederland wapperde deze vlag wel, maar in Hilversum gebeurde er niets. Dat verbaasde niet alleen het CDA, maar ook de lokale VVD vond dat het college hiermee geen symbolisch en belangrijk statement heeft afgegeven.

Burgemeester en wethouders herinneren het CDA eraan dat zij ook geen Oekraïense vlag heeft opgehangen nadat Rusland Oekraïne was binnengevallen. Hilversum hanteert het landelijk vlagprotocol. Daarin staat beschreven wanneer en hoe de gemeente vlagt. In principe voert de Gooise gemeente nooit een vlag van een ander land op het raadhuis, zo merkt het college op. 

Blauw-geel op het raadhuis

Dat Hilversum naar de Oekraïne-oorlog verwijst is gek. Er werd dan wel niet gevlagd, maar het raadhuis kleurde wel wekenlang blauw en geel. Burgemeester en wethouders geven daar verder geen verklaring voor. 

Bij het tonen van internationale solidariteit moet je ook rekening houden met 'soms heel uiteenlopende gevoeligheden die leven onder Hilversummers', zo merken burgemeester en wethouders op. Juist vanwege die complexiteit van het conflict is er al snel sprake van tweespalt en maatschappelijke verdeeldheid. Dat ziet het college terug in gemeenten waar wél een Israëlische vlag is opgehangen. Die keuze roept vragen, onrust en oordelen op, aldus de Hilversumse bestuurders. 

Emotioneel beladen

Een goede en duidelijke keuze is lastig, zo stelt het college, dat vooral geen partij wil kiezen in deze kwestie. "Wij willen voorkomen dat het beeld ontstaat dat Hilversum als gemeente zich uitspreekt over of zelfs partij kiest in een buitengewoon langslepende, ingewikkelde en emotioneel beladen internationale kwestie als het Israëlisch - Palestijns conflict", luidt de uitleg.

Huizen koos bewust voor Nederlandse vlag halfstok

De vraag waarom Gooise gemeenten geen gehoor hebben gegeven aan de oproep van het CIDI om na de terreurdaad van Hamas de Israëlische vlag op te hangen leeft breder in de regio. Zo zijn er politieke vragen gesteld in Wijdemeren en in Huizen. 

In laatstgenoemde gemeente zegt het college van burgemeester en wethouders ervoor gekozen te hebben de Nederlandse vlag halfstok te hangen. Een actie waarover goed is nagedacht en wat eveneens een grote symbolische waarde heeft, aldus het college. 

"Wij hadden als gemeente natuurlijk de Israëlische vlag kunnen hijsen om zo onze solidariteit te tonen. Maar daarmee doen wij geen recht aan het verschrikkelijke leed dat ook aan de andere kant plaatsvindt. We hebben het dan niet over de Hamas-strijders die kiezen voor strijd, maar over kinderen die sterven, samen met hun vaders, moeders, ooms en tantes. Het is geen conflict tussen legers alleen. Er komen burgers om het leven. Mensen die nergens om gevraagd hebben. Voor hen hebben wij de vlag halfstok gehangen. Aan hen hebben wij ons medeleven betuigd", luidt een deel van de Huizer verklaring. 

Regenboog

Net zoals in Hilversum is de gemeente Wijdemeren ook terughoudend met het vlaggen. Ook hier was maandag 9 oktober geen Israëlische vlag te zien, maar wel de regenboogvlag. "We hebben de vlag gehesen, en uitgesproken dat we naast de mensen staan die hun geliefden en naasten verliezen. De regenboogvlag geeft betekenis aan universele rechten, aan het recht op leven, vrijheid en veiligheid. Betekenis aan wie je bent, waar je ook bent, ongeacht geaardheid, seksuele voorkeur en geloof", meldt wethouder Ron de Haan.