ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Van kunst tot kitsch: gemeente Gooise Meren ruimt kelder vol kunstwerken op | NH Gooi
  • Thema Politiek
  • Woensdag 15 november om 10:56 | bijgewerkt: om 12:44 uur
  • Sjoerd Stoop

De kelder vol kunstwerken van het gemeentehuis van Gooise Meren gaat flink worden opgeruimd. De gemeente heeft het plan om een groot deel van haar opgebouwde kunstcollectie weg te doen. Al met al heeft de gemeente zo'n 950 kunstwerken, waarvan een groot deel weg mag. 

Kunstcollectie stock
Foto ter illustratie Adobe Stock

De gemeente heeft vooral tussen de jaren vijftig en tachtig van de vorige eeuw honderden kunstwerken verzameld. Zo'n beetje alles kreeg de gemeente door de toen geldende Beeldende Kunstenaars Regeling, een regeling waarmee kunstenaars in ruil voor hun kunstwerken of diensten een inkomen konden krijgen.

Bijna duizend kunstwerken

De regeling bestaat al lang niet meer, maar de vele kunstwerken nog wel. De toenmalige gemeente Bussum hield al eens een flinke opruimronde en bracht het aantal van 1.800 kunstwerken terug naar zo'n 800 werken. Toen de gemeente fuseerde met Naarden en Muiden kwam het aantal kunstwerken op zo'n 950 werken. 

Een deel van de kunst wordt tentoongesteld, onder meer in het gemeentehuis. De bedoeling is dat er ook af en toe gewisseld gaat worden. Maar het grootste deel ligt dus te verstoffen.

Niet in de prullenbak

Kunstliefhebbers hoeven zich geen zorgen te maken: de kunstwerken die de gemeente weg doet belanden niet in de prullenbak. De gemeente maakt van tevoren bekend welke kunstwerken er weg gaan en deze worden ook opgenomen in de 'afstotingsdatabase'.

Dat vergroot de kans dat de kunstwerken een herbestemming krijgen of kunnen worden teruggegeven aan de bewuste kunstenaar of nabestaanden. 

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Kleurenradio

Gisteren om 19:00.

Terugluisteren