ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Adviescommissie negatief over veelbesproken 'verbouwing' van vijver op Larense Brink | NH Gooi

Adviescommissie negatief over veelbesproken 'verbouwing' van vijver op Larense Brink

  • Regio Laren
  • Thema Politiek
  • Dinsdag 21 november 2023 om 14:58 | bijgewerkt: om 15:42 uur
  • Daan Visser

De externe adviescommissie die voor de gemeente Laren bouwplannen beoordeelt ziet het veelbesproken uitdiepen en vergroten van de spiegelvijver op de Brink niet zitten. De commissie geeft daarom een negatief advies aan de gemeente. De Larense politiek wil de spiegelvijver, de Coeswaerde, verbouwen zodat het meer water kan opvangen en wateroverlast in de omgeving tegen kan gaan.  

De Brink in Laren
De Brink in Laren |NH Nieuws / Ingmar Meijer

Afgelopen zomer heeft de commissie al bezwaren geuit over de plannen voor de Coeswaerde. De aanpassingen die de gemeente daarop heeft gedaan worden door de commissie gewaardeerd, maar zijn in hun ogen bij lange na niet genoeg. 

Zo vindt de commissie onder andere de laagte van het water en de steile taluds nog steeds een probleem. In de plannen van de gemeente wordt de vijver nog meer uitgegraven en komt het water lager te liggen. Dit wordt 'vanuit monumentenoogpunt als ongewenst ervaren'. Ook de trap richting het water met de waterpomp en de hekwerken die zijn bedacht in het nieuwe plan zijn niet passend volgens de commissie. 

Het verplaatsen van de Van Wulfenbank, het beeld van Jan Hamdorff en het oorlogsmonument zijn in de ogen van de commissie geen probleem, als er maar een op een mooie plek komen te liggen. 

Met al deze geplande aanpassingen van de vijver vormt het volgens de adviescommissie niet meer een geheel met de Brink en de gebouwen eromheen. De gemeente is echter niet verplicht om iets met het advies van de commissie te doen. 

Strijd tegen water

Laren voert al jaren een strijd tegen wateroverlast. Bij zware regenbuien lopen kelders van winkels en huizen rond de Brink vol en stijgt het waterpeil van de Coeswaerde. Met het project Laren Regenklaar probeert de gemeente haar inwoners te voorzien van droge voeten.

Het grootste project moet volgend jaar zomer klaar zijn: de Coeswaerde op de Brink moet veranderen in een zogenoemde 'natuurlijke vijver'. Met deze verbouwing moet de nieuwe vijver 1,8 miljoen liter water kunnen opvangen. Na een lang voortraject heeft de gemeenteraad onlangs groen licht gegeven voor deze transformatie.

Maar de verbouwing van de Coeswaerde valt niet bij alle Laarders in goede aarde. Zo is er inmiddels al een petitie gestart om de verbouwing te voorkomen. Deze is inmiddels al bijna zeshonderd keer ondertekend. De initiatiefnemers voelen zich door het advies van de commissie gesterkt in hun strijd.