ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Huizer buurt fel tegen komst islamitische school: 'Willen rust in wijk behouden' | NH Gooi

Huizer buurt fel tegen komst islamitische school: 'Willen rust in wijk behouden'

  • Donderdag 30 november 2023 om 09:25 | bijgewerkt: vrijdag 01 december 2023 om 11:40 uur
  • Ingmar Meijer

Bewoners van de Huizer Zenderwijk zijn heel duidelijk: zij zijn tegen de komst van een islamitische school in hun buurt. Dat heeft een deel van de omwonenden laten weten in een brief aan de politiek. "Dit is een rustige wijk en dat willen we graag zo houden. Wij willen onze kinderen veilig en met een gerust hart in de wijk kunnen laten spelen", schrijven ze. 

Kinderen lopen naar school
Kinderen lopen naar school|Adobe Stock

Bij verschillende ondernemingen in Huizen hangen posters op de ramen of liggen binnen flyers van de gewenste nieuwe school. De Robijn van Stichting Noor moet een plek krijgen op de Studiostraat; de plek waar nu de Rehobothschool zit. Afgelopen zomer lag de aanvraag al op de burelen van het Huizer gemeentehuis. Volgens de stichting is er behoefte aan islamitische school in Huizen. 

Maar wat de buurt betreft, moet de gemeente nee zeggen tegen de stichting die al vijf scholen in Nederland heeft, waaronder Ayoub in Hilversum. In hun stevige brief van afgelopen maandag aan de Huizer politiek stellen de omwonenden dat de nieuwe school niet geschikt is voor hun buurt. Al met al wordt het er onrustiger en drukker, zo zou er meer verkeersdrukte komen. 

Zorgen om verkeersdrukte

De schoolgaande kinderen zullen vooral van buitenaf komen, menen de briefschrijvers, want niemand uit de wijk gaat gebruik maken van De Robijn. Ouders zullen hun kroost dan gaan brengen en halen. Naast meer verkeersdrukte één keer in de ochtend en in de middag betekent dat volgens de briefschrijvers ook meteen meer parkeerchaos. En er is nu al te weinig parkeergelegenheid. 

Daarnaast is de komst van een islamitische school voor de bewoners reden om naar het verleden te wijzen, waarin Huizer moslims in een slecht of zorgelijk daglicht kwamen te staan. Negen jaar geleden, de periode van menig Syrië-ganger, publiceerde een landelijke krant toen de top tien van gemeenten waarin de meest geradicaliseerde moslims leefden en Huizen stond in dat lijstje. Dat brengt de buurt nog eens naar voren,

Ernstige dreiging

Ook maken ze een verband met de gebeurtenissen van vorig jaar juli. Even verderop, in de wijk Stad en Lande, werden twee gezinnen in veiligheid gebracht vanwege een ernstige dreiging uit het criminele circuit op hun adressen. Een week later ging er midden in de nacht een explosief af voor een van die woningen. Voor de duidelijkheid: gebeurtenissen die niets te maken met jihadisme. 

Het weghalen van de gezinnen en de aanslag op een van de huizen leidde tot onrust in de buurt. Dat had ook te maken met de maatregelen die meteen na de ontploffing genomen werden. "De buurt werd toen door speciale bewakingseenheden beveiligd met automatische wapens. Ook zijn er meerdere beveiligingscamera’s opgehangen", staat in de brief. 

School komt over twee jaar

Stichting Noor hoopt over twee jaar te kunnen starten als nieuwe school in Huizen. De gemeente heeft daar overigens verder niets over te zeggen: de goedkeuring moet komen van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Deze instantie buigt zich inmiddels over de aanvraag. Noor moet aan een aantal eisen voldoen, zoals het kunnen aantonen dat er voldoende interesse is en de beschrijving beschrijven hoe zij aan de wettelijke eisen gaat voldoen. Het starten van een islamitische school is volledig in lijn met de vrijheid van onderwijs.

Het schoolbestuur moet nog even wachten op antwoord van DUO. Uiterlijk volgend jaar zomer hoort Noor wat het besluit is van de minister van Onderwijs. Als dat positief is, heeft de stichting veertien maanden de tijd om hun nieuwe locatie daadwerkelijk te beginnen.

De gemeente heeft de plicht te zorgen voor huisvesting van de school als de minister de aanvraag goedkeurt. Dat is een wettelijke taak.

NH heeft al in september contact gezocht met de stichting achter de school. Tot op heden wordt er niet op verzoeken gereageerd.