Terwijl de winter zijn intrede doet, neemt de drukte bij dak – en thuislozenopvang de Cocon in Hilversum snel toe. Voor zowel de bewoners als voor de medewerkers van het opvangcentrum betekent dit een pittige periode. De Cocon fungeert als veilige thuishaven, maar door de stijgende vraag naar slaapplekken deze winter zijn zij genoodzaakt alles uit de kast te trekken om voor iedereen die dat nodig heeft een bed te regelen.
De winter is pas net begonnen, maar voor veel dak- en thuislozenopvangen betekent dit een drukke periode. In 2022 waren ruim 26.000 mensen in Nederland dakloos. De stijgende kosten van levensonderhoud en het volkshuisvestingsprobleem spelen hierin een grote rol.
Vrieskou
Voor tien euro krijg je bij de Cocon in Hilversum een eigen kamer. Volgens Zorgmanager Harro Koeleman is dit hoe 'de moderne opvang' eruit ziet. "Wij zijn één van de weinige opvangcentra die individuele kamers heeft voor mensen. Wij vinden het belangrijk dat ze een plek hebben om zich terug kunnen trekken.’’
Als de temperaturen dalen tot onder het vriespunt, zijn ze als instelling verplicht om iedereen van een bed te voorzien. Indien nodig zijn er extra slaapplekken in een tweede gebouw of bij de GGZ. "In het ergste geval boek ik een hotelkamer voor ze", zegt Koeleman stellig.

Drempel
De winterdrukte wordt aangedreven door de noodzaak van bescherming tegen barre weersomstandigheden en de extra voorzieningen die het opvangcentrum biedt, zoals een warme maaltijden.
Voor de dakloze Piet was het een aardige drempel om bij de Cocon naar binnen te stappen. ‘’Ik ben blij dat ik gebruik kan maken van de nachtopvang. Ik heb 6 weken buiten geslapen voordat ik hier naar binnen durfde’’, vertelt hij. "Het kan moeilijk zijn en het kan makkelijk zijn", voegt de dakloze Inge eraan toe.
Huiselijke sfeer
Tijdens de feestdagen doen Harro Koeleman en zijn team er alles aan om het zo huiselijk mogelijk te maken in de Cocon. Zo worden er overal kerstlampjes opgehangen en staat er een grote kerstboom in de gemeenschappelijke ruimte.
Ook vieren ze elk jaar Kerst. ‘’Waarbij iedereen echt uitpakt, van medewerker tot cliënt,’’ zegt Pauline trots. ‘’De mensen hebben het al zwaar genoeg en hier bij de Cocon willen wij ze helpen om het normale leven weer zo snel mogelijk op te pakken.’’