Verantwoordelijk wethouder Barbara Boudewijnse van Gooise Meren heeft in het radioprogramma NH Gooi Radio Zaterdag laten weten dat de komst van het asielzoekerscentrum in de Witte Toren in Naarden niet afhankelijk is van de protesten van de buurtbewoners. Uiteindelijk moet het veiligheidsplan de doorslag geven. Wel neemt de wethouder de protestacties serieus, omdat die aangeven welke zorgen er spelen in de buurt.
De eventuele komst van 150 asielzoekers naar de Witte Toren in Naarden aan de Rijksweg houdt de gemoederen al maanden bezig. Buurtbewoners hebben diverse protestacties georganiseerd en het einde daarvan lijkt nog niet in zicht. Een veiligheidsplan is op dit moment in de maak en als daaruit blijkt dat de 150 asielzoekers gehuisvest kunnen worden in de Witte Toren, houdt niets de opvang meer tegen, lijkt wethouder Barbara Boudewijnse van Gooise Meren te zeggen in het programma NH Gooi Zaterdag.
Niet vooraf met de buurt bespreken
De gemeente zal ergens aan haar verplichting moeten voldoen. In totaal zullen er 389 asielzoekers opvang moeten krijgen in Gooise Meren. Wethouder Boudewijnse geeft toe dat de gemeente zoekende is, maar zegt ook dat er niet overal maar lege gebouwen staan.
Naast de locatie van de Witte Toren was er een lijst met nog eens elf plekken. "Alleen we hebben begrepen dat het COA eigenlijk geen van die plekken, behalve deze, geschikt vond voor de opvang", geeft de bestuurder aan.
NH Gooi Zaterdag - Barbara Boudewijnse over opvanglocatie Witte Toren Naarden
- Zaterdag 07 september
Er klinkt al maanden veel protest tegen de komst van een noodopvang voor honderdvijftig asielzoekers naar Naarden, maar de gemeente lijkt weinig andere keuzes te hebben. Dat hebben bezorgde bewoners afgelopen week te horen gekregen als antwoord op een door meer dan duizend mensen ondertekende petitie tegen de opvang. De plannen voor de opvang op het terrein van de Witte Toren aan de Rijksweg lijken dan ook, ondanks de protesten, door te gaan. We gaan het erover hebben met wethouder Barbara Boudewijnse van Gooise Meren.
"Ik denk niet dat het resultaat zal zijn dat de opvang er niet komt. Want dat is afhankelijk van of het veiligheidsplan voldoet."
Deze lijst met plekken is bewust niet vooraf besproken met de inwoners. Boudewijnse vindt dat je dan heel veel onrust gaat creëren, omdat op voorhand niet bekend is of een locatie geschikt is. Volgens de wethouder ga je dus niet 'alles altijd overal met iedereen bespreken om ook heel veel maatschappelijke onrust te voorkomen, omdat een heleboel gewoon sowieso uiteindelijk niet doorgaat'.
Acties hebben geen invloed
Protesterende buurtbewoners zien dat dus anders. Die hadden vooraf op de hoogte gesteld willen worden. Boudewijnse heeft wel begrip voor de demonstranten: "Als ik als inwoner tegen zou zijn, zou ik ook zolang mogelijk protesteren." Ook zijn de demonstraties nuttig, omdat ze volgens haar de zorgen van de buurt tonen. Overigens benadrukt de wethouder dat er ook steeds meer steunbetuigingen vóór de opvang binnen komen.
De protestacties hebben volgens haar echter geen invloed op de komst van het AZC. "Nou, ik denk niet dat het resultaat zal zijn dat de opvang er niet komt. Want dat is afhankelijk van of het veiligheidsplan voldoet, of zeg maar alle randvoorwaarden vervuld zijn."
Geen tent maar een paviljoen
Over dat veiligheidsplan zegt Boudewijnse: "We hopen dat we voldoende maatregelen nemen die ook mensen het gevoel geven dat we echt over de veiligheid hebben nagedacht. En dat dit voldoende is. En kijk, je kan natuurlijk nooit alles uitsluiten." Een 100% garantie op veiligheid is volgens haar dus niet te geven.
En als de opvang er daadwerkelijk komt, wil de wethouder ook nog wel kwijt dat de asielzoekers dan niet in tenten hoeven te slapen. "Het is een soort paviljoen", volgens Boudewijnse, "Het is niet een reguliere tent. En die moet ook aan bepaalde geluidsnormen qua gehorigheid en zoveel doen. Het is niet een gewone tent van doek."
Inspraak
Het veiligheidsplan wat nu in de maak is en dat gaat bepalen of de opvang er komt of niet, gaat binnenkort naar de klankbordgroepen, het buurplatform, de verschillende ondernemers in de wijk en naar alle buren.
Die mogen dan weer hun zegje erover doen op de inspraakavond. En daar mag de gemeente de twee grootste zorgen van de buurt proberen weg te nemen: "Dus de angst voor het type inwoners wat er komt en dat men de plek niet geschikt vindt", vat wethouder Boudewijnse samen.
NH Gooi Zaterdag
Luister het hele interview met wethouder Barbara Boudewijnse in het radioprogramma NH Gooi Zaterdag terug via deze link.
Lees ook
-
Tegenstanders van Naarder asielzoekerscentrum blokkeren gemeentehuis
Maandag 02 september om 12:38 -
Petitie tegen komst AZC Naarden; bewoners stellen locatie in Bussum voor
Donderdag 11 juli om 09:31