ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Stadsherstel bouwt 12 appartementen in oud kasteel | NH Gooi

Stadsherstel bouwt 12 appartementen in oud kasteel

  • Afgelopen vrijdag om 23:24 | bijgewerkt: afgelopen zaterdag om 18:31 uur
  • Noor van Scherpenzeel

Altijd al een 'eigen' kasteel willen hebben, zonder er miljoenen voor neer te leggen? Dat is in 2025 misschien wel mogelijk. In Kasteel Nederhorst worden namelijk 12 appartementen gebouwd. Het is een project van Stadsherstel, die oude gebouwen opknapt en verhuurd. Eind volgend jaar moeten de eerste bewoners erin en wij mochten er vast gaan kijken.

NH Nieuws

Het imposante gebouw komt uit 1301, gebouwd door Alfer Baron van Wulven. Het was toen nog een drie-zalen complex. In de honderden jaren daarna is het steeds verder uitgebouwd.

Na de Tweede Wereldoorlog raakt het kasteel verwaarloosd. Het was onbewoonbaar en raakte dusdanig in verval, dat er nog weinig hoop was voor Kasteel Nederhorst.

Grote brand

Tot 1959, wanneer de heer Jan Lourens Jonker voor 2,5 gulden bij het monument langs mag komen. Hij was zo onder de indruk van het kasteel dat hij de enorme restauratie onder zijn hoede nam. Toen het in 1971 bijna volledig was hersteld, brak er een grote brand uit. 

Jonker kon weer van voren af aan beginnen. Maar twee jaar later, in 1973, was het dan eindelijk weer bewoonbaar. 

Stadsherstel

Stadsherstel werd in 2022 eigenaar van het kasteel, met het idee om het opnieuw te restaureren en om te bouwen tot appartementencomplex. Eind vorig jaar zijn de verbouwingen begonnen en daarbij zijn een aantal bijzondere ontdekkingen gedaan. Welke dat zijn, is te zien in bovenstaande video. Ook is hierop te zien hoe het kasteel er op dit moment vanbinnen uitziet. 

Wie zelf een glimp van de restauratie wil opvangen, kan zaterdag voor de laatste keer langskomen bij het kasteel tijdens Open Monumentendag. 

Kasteel Nederhorst
Kasteel Nederhorst|NH Media

Lees ook