ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Politieke partij wil dat Hilversum dragqueenevenement annuleert: "Het is knettergek" | NH Gooi

Politieke partij wil dat Hilversum dragqueenevenement annuleert: "Het is knettergek"

  • Vrijdag 23 augustus om 06:37 | bijgewerkt: om 11:16 uur
  • Ingmar Meijer

De kwestie rond de veelbesproken Hilversumse kindervoorleesmiddag door dragqueens, is ook doorgedrongen tot de lokale gemeenteraad. Wat de Hilversumse fractie van Belang van Nederland (BVNL) betreft, moet de gemeente een stokje steken voor de voorleesmiddag. De partij noemt het voorlezen door dragqueens aan kinderen 'ongepast' en 'grensoverschrijdend' en heeft raadsvragen gesteld. 

Miss Magica Wonders schminkt een jongen
Drag miss Magica Wonders schminkt een jongen|Gooi en Vecht Inclusief

Er is sinds deze week veel te doen over de kindervoorleesmiddag door dragqueens zaterdag tijdens het culturele evenement Open035. Een petitie tegen de kindervoorleesmiddag door dragqueens is in rap tempo door meer dan 7.000 mensen getekend. Er waren zelfs al bedreigingen tegen de dragqueens en de organisatie. Daarvan is ook aangifte gedaan.  

De kwestie dringt nu dus ook door tot de lokale politiek. Raadslid Frederique Durlacher (BVNL) - afgelopen jaar nog benoemd tot Hilversumse politicus van het jaar - wil van burgemeester en wethouders weten waarom het evenement überhaupt op de agenda staat. De kindervoorleesmiddag door dragqueens is haar in het verkeerde keelgat geschoten. 

Volgens de politica is het 'knettergek' dat er zo'n evenement op de Hilversumse culturele agenda staat. Ze noemt het een 'volwassen verkleedfeestje, waarbij vrouwen extreem geparodieerd worden en heeft onder andere te maken met seksuele opwinding'. Volgens haar moeten we 'kinderen beschermen tegen deze idioterie'.

Geen kwade bedoelingen

Volgens de organisatie moet het evenement juist gewoon een leuke dag voor kinderen zijn, vooral bedoeld om 'kinderen te laten genieten van mooie verhalen en prachtige kleding'.

Ook volgens een van de twee deelnemende dragqueens heeft het evenement geen kwade bedoelingen en maakt de er gewoon een leuk feestje van. "Geen enkel kind ziet een man in een jurk. Sterker nog, ze zien een prinses, een clown of gewoon een typetje."

Evenement van de agenda

Wat de Hilversumse fractie van Belang van Nederland betreft gaat er in ieder geval nog voor zaterdag een streep door het evenement. 

Daarnaast wil de politieke partij van burgemeester en wethouder weten hoeveel subsidie het culturele evenement heeft gehad en hoeveel van dat geld naar deze kindervoorleesmiddag is gegaan. Durlacher spreekt van 'zuur betaald belastinggeld' dat volgens haar beter besteed had kunnen worden.

Vooralsnog gaat het evenement van komende zaterdag gewoon door. Herman Dummer van Open035 zei woensdag namens de organisatie dat de veiligheid absoluut gegarandeerd is. De politie laat weten het evenement te 'monitoren', maar heeft ook geen aanwijzingen dat het uit de hand gaat lopen, zo zegt een woordvoerder.