ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Allereerste Gooise Pride van start: een maand inclusie, gelijkheid en acceptatie | NH Gooi

Allereerste Gooise Pride van start: een maand inclusie, gelijkheid en acceptatie

  • Vandaag om 11:37
  • Pieter Witte

Om positieve aandacht te schenken aan diversiteit en inclusie gaat deze week de allereerste Gooise Pride van start. De komende weken zijn er door heel 't Gooi activiteiten te doen, optredens te zien en feesten te bezoeken. Het moet een vrolijke maand zijn, maar wel met een educatief randje.

De opening van de Rainbow Week in Hilversum door voormalig wethouder Karin Walters
De opening van de Rainbow Week in Hilversum door voormalig wethouder Karin Walters|Gemeente Hilversum

Bij het gemeentehuis in Huizen zal de Pride-maand geopend worden door de regenboogvlag te hijsen. De Pride-maand is een vervolg op de Hilversumse Rainbow Week die een aantal jaar achter elkaar is gehouden. Maar vanwege het succes is er nu voor gekozen om de hele maand oktober aandacht te geven aan gelijkheid, diversiteit en inclusie in de Gooi en Vechtstreek.

Flikkers, Queers en Dragqueens

Naast alle activiteiten, keert ook het succesnummer, de quiz 'Van Flikkers tot Queers' gepresenteerd door Harm Edens weer terug. Maar er is ook serieuze kant: zo zijn er bezoekjes aan scholen in de regio om jongeren bewuster te maken van genderissues en seksuele oriëntatie, en er zijn lezingen boekpresentaties door de hele regio over deze onderwerpen.

Hoewel de opening van de Pride dus in Huizen is, zal Hilversum zo'n beetje het epicentrum van de activiteiten zijn. Toch krijgt iedereen in de Gooi en Vechtstreek de kans om iets leuks te doen of te bekijken in hun eigen omgeving, omdat de 'karavaan' langs een aantal gemeenten trekt.

Na de opening volgt een week van evenementen in Gooise Meren, daarna volgt Wijdemeren, en Laren is de hekkensluiter in de laatste week van oktober.

Roze spotlight

De maand met alle festiviteiten moet volgens de organisatie, Stichting Gooi en Vecht Inclusief, een boodschap van acceptatie en liefde verspreiden in de regio. Om mensen of organisaties die zich inspannen voor een meer inclusieve maatschappij in de 'roze spotlight' zetten, is er dit jaar ook de Gooise Rainbow Award. De uitreiking daarvan is tijdens het Pride-feest in de Vorstin in Hilversum.

Maar eerst is er nog het openingsfeest in Huizen deze week. De 'Out Off Space Party' in jongerencentrum Connect is een plek waar iedereen, ongeacht gender of seksuele oriëntatie, zichzelf kan en mag zijn. Dat is nodig, omdat veiligheid, sociale acceptatie, en zichtbaarheid van LHBTI+ gemeenschap nog steeds niet vanzelfsprekend is.