ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Wacht met plannen afvalstort Groenewoud in Kortenhoef: 'Gezondheid gaat voor' | NH Gooi

Wacht met plannen afvalstort Groenewoud in Kortenhoef: 'Gezondheid gaat voor'

  • Vandaag om 18:17 | bijgewerkt: om 18:19 uur
  • Erik Bootsman

De provinciale BBB-fractie heeft een motie ingediend waarin zij het provinciebestuur oproept de ontwikkeling van de afvalstortplaats Groenewoud uit te stellen. De BBB wil eerst zeker weten dat de gezondheid van omwonenden en de omgeving niet in het geding komt. De motie werd gesteund door alle fracties in Provinciale Staten, met uitzondering van de Partij voor de Dieren, die eerst meer zekerheid wil dat de inrichting van de voormalige vuilstort veilig plaats kan vinden

Groenewoud
Groenewoud|Gemeente Wijdemeren

Van 1959 tot 1973 is in het gebied rond de Beltweg in Kortenhoef afval gestort. Bewoners maken zich al langer zorgen over de effecten die de vuilstort nog altijd op het milieu en de omgeving heeft.

De provincie Noord-Holland heeft in samenwerking met Afvalzorg, de gemeente Wijdemeren en Natuurmonumenten een plan voor sanering opgesteld. En er loopt een provinciaal onderzoek naar de verspreiding van giftige stoffen waaruit kan blijken dat deze sanering noodzakelijk is. Op een aantal plekken zou de vuilnisbelt niet of niet goed ingepakt zijn waardoor deze dus  blootligt. 

Natuur op de belt

Momenteel wordt door de provincie de mogelijkheid onderzocht om in de omgeving een natuurgebied te realiseren. De stortplaats zou dan deel uit gaan maken van het Natuur Netwerk Nederland (NNN). Daarnaast willen verschillende organisaties het grondwaterpeil in dit gebied omhoog brengen.

De provinciale fracties uitten met de motie hun zorgen over het effect op de gezondheid van de omwonenden als zware metalen of andere gevaarlijke stoffen uitspoelen in het grondwater. Er valt volgens hen niet uit te sluiten dat de werkzaamheden aan de inrichting rond de afvalstortplaats verandering in het verspreidingsrisico veroorzaken.