ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Pakt Hilversum kans om de nieuwe thuishaven van het Nederlands elftal te worden? | NH Gooi

Pakt Hilversum kans om de nieuwe thuishaven van het Nederlands elftal te worden?

  • Vandaag om 11:47 | bijgewerkt: om 12:08 uur
  • Ingmar Meijer

Nu de KNVB Campus mogelijk uit Zeist vertrekt om ergens anders te kunnen uitbreiden, moet Hilversum deze kans niet met twee handen aangrijpen? Dat is de vraag die de lokale VVD heeft voor de gemeente. Wat de liberalen betreft, kan Hilversum heel goed die nieuwe middenstip zijn voor de voetbalbond. 

Training Nederlands elftal
Joey Veerman (derde van links) op de training van Oranje|ANP

Donderdag maakte de voetbalbond bekend dat zij wil uitbreiden. Het is nog maar de vraag of de KNVB dat gaat doen in Zeist. Geïnteresseerde gemeenten, die op een uur af liggen van een internationale luchthaven, kunnen zich melden om samen met de bond een plan te maken voor een campus.

Zo'n campus is volgens de KNVB zelf veel meer dan een trainingscentrum voor de Oranje-teams. "Het vertegenwoordigt grote economische waarde die een positieve impact hebben op de naaste omgeving en de gemeente", aldus de bond zelf.  

Dat is een heel mooie kans voor de gemeente om zich te presenteren als 'sportieve gemeente', aldus de VVD. Want van de komst van de campus kan Hilversum de nodige vruchten gaan plukken. Denk daarbij aan de goede effecten op sportdeelname van de inwoners, maar ook voor de lokale economie. 

500 directe arbeidsplaatsen

"De vestiging van de KNVB in Hilversum zou ruim vijfhonderd directe arbeidsplaatsen toevoegen, wat zo’n 1 procent van het totaal aantal banen in Hilversum is", schrijft VVD’er Tobias Westerneng.  

Hij wil van burgemeester en wethouders weten of zij hier ook de positieve effecten van zien. De liberaal hoopt vooral dat Hilversum genoeg aanknopingspunten ziet om te proberen de nieuwe KNVB Campus naar de mediastad te halen. In zijn setje vragen noemt hij zelf geen locaties.

"Bent u bereid om een concrete inschatting te maken of het haalbaar is om de nieuwe thuishaven van het Nederlandse voetbal te worden?", luidt zijn directe vraag.