ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Pas geplaatst kunstwerk op gloednieuwe rotonde Eemnes kijkt de verkeerde kant op | NH Gooi

Pas geplaatst kunstwerk op gloednieuwe rotonde Eemnes kijkt de verkeerde kant op

  • Vandaag om 13:31 | bijgewerkt: om 14:47 uur
  • Pieter Witte

Het kunstwerk dat deze week op de gloednieuwe rotonde in Eemnes is geplaatst, kijkt de verkeerde kant op. Een levensgrote vogelaar tuurt door een verrekijker, terwijl twee knalgele grutto's juist achter hem staan. Maar navraag leert dat het zo de bedoeling is. Buurtbewoners zijn in elk geval blij met zowel de rotonde als het kunstwerk.

De Vogelwachters is bijna geplaatst
De Vogelwachters is bijna geplaatst|Pieter Witte

Deze week is het kunstwerk geplaatst op de kersverse rotonde aan het einde van de Wakkerendijk in Eemnes. Het is een vogelaar die met zijn verrekijker de polder in kijkt. Twee grote grutto's staan achter hem maar die ziet hij dus niet. 

"Je zou er in kunnen zien dat we als mens te druk zijn om echt waar te nemen", vertelt projectleider Ineke van Tuinen. De rotonde zelf was een lang gekoesterde wens van aanwonenden, vanwege de verkeersveiligheid. En daar is de provincie, die eigenaar is van de weg, na al die jaren eindelijk in meegegaan.

Geen koe

Als je vanuit Laren het dorp Eemnes inrijdt, kom je een rotonde tegen, waar koeien op staan. Dat wilden buurtbewoners bij de oprit van de snelweg eigenlijk ook: een rotonde met een kunstwerk. En dan weer het liefst met een kunstige koe of paard. "Maar dat kon zomaar niet", legt van Tuinen uit. "De weg is van de provincie en die wilde kijken naar de geschiedenis en de omgeving".

Dat beaamt de vertegenwoordiger van de provincie die ook bij de plaatsing van het werk staat te kijken. "Aan de andere kant van Eemnes passen de koeien heel goed, maar aan deze kant hebben we de polder en veel weidevogels." En dus is er uiteindelijk gekozen voor een man die vogels in de polder aan het spotten is. Terwijl hij niet in de gaten heeft dat er twee gele grutto's achter hem staan.

Een hoop belangstelling bij het plaatsen van het kunstwerk
Een hoop belangstelling bij het plaatsen van het kunstwerk|Pieter Witte

Het is Van Tuinen gelukt om de inwoners die op het kunstwerk uitkijken unaniem te laten stemmen voor 'de vogelaar', hoewel de echte naam 'De Vogelwachters' is. Daar was volgens haar nog best een aantal gesprekken met de buurt voor nodig. De woordvoerder van de provincie zegt ook dat er in het begin bij aanwonenden wel wat weerstand was. Maar na avonden van tekst en uitleg bleek de buurt toch tevreden te zijn met het ontwerp.

Overbuurman van 97

Zelfs de 97-jarige overbuurman, die er al 70 jaar woont, is blij met het kunstwerk. Hij heeft een hoop zien veranderen, want toen hij er kwam wonen, lag de snelweg er zelfs nog maar half. En de nieuwe rotonde is volgens hem ook een stuk veiliger dan het kruispunt. Het kunstwerk zelf zou ook nog eens een ‘afremmende werking op het verkeer’ moeten hebben.

Het metershoge werk, gemaakt door kunstenaars die zichzelf Spacecowboys noemen, is uiteindelijk helemaal door de provincie Utrecht betaald. En volgens Van Tuinen is het met 40.000 euro nog een relatief goedkoop werk. Eind november is de officiële opening van de rotonde en de 'onthulling' van De Vogelwachters. Maar wie het werk nu al wil bewonderen, moet even een rondje Eemnes doen.