ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Leegloop Huizer horeca: de ene na de andere zaak houdt er mee op | NH Gooi

Leegloop Huizer horeca: de ene na de andere zaak houdt er mee op

  • Gisteren om 14:45 | bijgewerkt: om 21:42 uur
  • Pieter Witte

De een na de andere horecazaak in Huizen houdt ermee op. Na het faillissement van een aantal zaken, stoppen deze week ook twee restaurants en volgend jaar houdt de bioscoop ermee op. Hoewel de uitbaters het niet altijd hardop zeggen, zijn hoge huren en hoge lonen in combinatie met minder uitgaanspubliek meestal de oorzaak van de verdwijnende horeca.

Graaf Wichman Huizen
Graaf Wichman Huizen|Google Streetview

Op het tamelijk kale Huizer Plein 2000, dat ooit de bedoeling had een soort uitgaanscentrum van Huizen te zijn, is eerder dit jaar Grandcafé 't Heertje failliet gegaan. Daar bleken de gevolgen van corona nog een nawerking te hebben. Maar ook gestegen kosten in combinatie met minder publiek waren belangrijke oorzaken.

Op datzelfde plein is Japans restaurant Goya ook al enige tijd dicht na een faillissement, de inboedel is deze zomer verkocht op een veiling. Wat er over blijft op het pleintje zijn een Ierse pub, een paar snackbars, de bowlingbaan en de bioscoop.

Maar onlangs is bekend gemaakt dat de bioscoop Kinepolis er volgend ook mee ophoudt. Redenen, behalve vanwege 'de exploitatie', zijn nog niet gegeven. 

“Je hebt overal plukjes in en buiten het dorp”
Anita den Ouden van Gasterij 't Nennetje

Het is ook nog maar de vraag of de bowlingbaan kan blijven zitten. Dit jaar had de eigenaresse nog een meningsverschil met de eigenaar over het schijnbaar gebrekkige onderhoud van het enorme pand. Om die reden had zij de huur een tijdje niet betaald en dreigde de verhuurder het contract op te zeggen. 

Geen eenvoudige markt

En dan houdt er deze week nog een tweetal zaken er mee op: Gasterij 't Nennetje, het restaurant bij het vakantiepark op de grens van Huizen en Blaricum en restaurant Porterhouse in de haven van Huizen.

Anita den Ouden van ‘t Nennetje vindt dat de horeca in Huizen eigenlijk wat te versnipperd is. “Je hebt overal plukjes in en buiten het dorp”, legt Den Ouden uit. Zij denkt dat het geen ‘Huizer trend’ is, overal in Nederland heeft de horeca het moeilijk. Naast hoge lonen en huren zijn er namelijk ook nog hoge energieprijzen.

Dat onderschrijft ook Ard Hopstaken van Porterhouse: “Het is geen eenvoudige markt”. Toch is van de vier vestigingen van zijn restaurant, die in Huizen de enige die gaat sluiten. Wel is het volgens Hopstaken zo dat de rek met betrekking tot prijzen er uit is. Gasten gaan minder vaak uit, omdat het eigenlijk best duur is geworden. Hoewel beiden nog wel kansen zien, zegt Den Ouden ook dat het moeilijk is om geld te verdienen in de horeca.

Duur huren

Opvallend is wel dat er plannen zijn voor juist meer horeca in Huizen, met name in het oude dorp. In het zogeheten 'Blokkerblok zou, naast woningen en een supermarkt, ook horeca moeten komen. Maar bij de Aanloophaven zijn ook plannen voor een groot restaurant. Hoe daar de toekomstige huurprijzen gaan liggen is nog niet bekend.

Maar een voorzichtige voorspelling is misschien al te doen. Een kijkje op de website van een bekende horecamakelaar in ‘t Gooi leert namelijk dat de huurprijzen in ‘t Gooi en in Huizen inderdaad aan de forse kant zijn. Het café-restaurant in de jachthaven van Huizen is nog wel te huur voor een relatief laag bedrag van zo'n 1.500 euro per maand.

Maar huren in de Graaf Wichman, het pand aan het plein, kost je al snel tussen de 3.000 en de 6.000 euro per maand. Voor een café of restaurant wellicht te hoge prijzen maar voor een sportschool kennelijk niet, want die opent volgend jaar wél in het pand.