ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Toch geen ontslag voor brandweervrijwilliger, omstreden reanimatiebeleid nog wel van kracht | NH Gooi

Toch geen ontslag voor brandweervrijwilliger, omstreden reanimatiebeleid nog wel van kracht

  • Donderdag 05 december om 15:00 | bijgewerkt: om 15:06 uur
  • Lisa Dekker

Er volgt toch geen ontslag voor een brandweervrijwilliger in Loosdrecht, die zich eerder namens de post kritisch uitsprak over het omstreden reanimatiebeleid van de Veiligheidsregio Gooi- en Vechtstreek. De hoogste brandweercommandant heeft het ontslag teruggedraaid. 

Brandweerkazerne Loosdrecht
Brandweerkazerne Loosdrecht|NH Media

De komende maanden moet een bemiddelaar zorgen dat de ontevreden vrijwilligers en de leiding van de brandweer weer met elkaar in gesprek komen.

Vorige week hoorde de brandweervrijwilliger van de post in Loosdrecht dat hij zou worden ontslagen vanwege ‘een verstoorde arbeidsverhouding’. Dat de vrijwilliger zich al maanden kritisch uitspreekt over het omstreden reanimatiebeleid van de regio speelt daarbij een rol. Dit beleid verplicht de brandweer om bij reanimaties een grote brandweerwagen te gebruiken, terwijl de brandweervrijwilligers in Loosdrecht liever een kleiner en sneller busje inzetten.

Maar de vlag hangt er deze week heel anders bij. De hoogste brandweercommandant van de veiligheidsregio John van der Zwan heeft persoonlijk besloten het ontslag terug te draaien. Tot opluchting van de brandweervrijwilligers in Loosdrecht, die de crisissituatie de afgelopen weken hoog zagen oplopen.

Pieper weer aangezet

“Er is veel gebeurd en nu is er rust nodig om alles te kunnen verwerken”, blikt brandweervrijwilliger Wouter van Henten terug op de crisis die zich de afgelopen weken afspeelde bij de brandweer in Loosdrecht. Hij is opgelucht dat de beslissing voor zijn ontslag is teruggedraaid. “De brandweer is zo verweven in mijn leven.  Je bent 24/7 met de brandweer bezig en ik ben heel blij dat dat weer terug is.” Zijn pieper heeft hij inmiddels weer aangezet.

Het spreekverbod met de media dat de vrijwilligers was opgelegd, zou niet meer van kracht zijn. Het constructieve gesprek wordt nu verder achter de schermen opgezocht. Daarvoor is een lokale bemiddelaar aangesteld, die de brandweer goed kent. “We hebben veel vertrouwen in deze bemiddelaar. Hij kent de organisatie goed, dus ik denk dat hij de uitgelezen kandidaat is”, zegt de brandweervrijwilliger.

‘Snelheid bij reanimaties niet het belangrijkste’

Het omstreden reanimatiebeleid is desondanks nog van kracht. Woensdag bespraken burgemeesters uit de regio het onderwerp samen met de leiding van de veiligheidsregio. Directeur Brandweerzorg, Erik Ferrari, benadrukte eerder dat snelheid bij reanimaties voor hem niet het belangrijkste is. “Wij moeten uitblinken in aanvullende kennis en expertise”, zei Ferrari destijds tegen NH. Volgens Ferrari was er geen enkele reden om met het snelle busje uit te rukken.

Later gaf brandweercommandant Van der Zwan aan het beleid toch te heroverwegen. Daar sprak hij woensdag over met de burgemeesters. Zij zijn inmiddels tot de conclusie gekomen dat de toegevoegde waarde van de brandweer inderdaad niet in snelheid, maar in kennis en voertuigen is gelegen.

In januari gaan de burgemeesters verder met brandweervrijwilligers uit de hele regio in gesprek om te kijken waar de samenwerking in de veiligheidsregio de komende jaren verbeterd kan worden. Dat is nodig, omdat niet alleen brandweervrijwilligers in Loosdrecht daar ontevreden over zouden zijn.

Lees hier de gehele reactie van de voorzitter van de Veiligheidsregio, Gerhard van den Top, op de vergadering waar de situatie bij de brandweer werd besproken:

Het Algemeen Bestuur van Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek heeft vanochtend gesproken over betrokkenheid van onze brandweer bij reanimaties. Er werd opnieuw vastgesteld dat in de multidisciplinaire reanimatie hulpverlening de toegevoegde waarde van de brandweer niet in snelheid, maar in kennis en voertuigen is gelegen. We stelden ook vast dat de discussie over dit thema ook wordt veroorzaakt in de samenwerking tussen vrijwilligers en korpsleiding.

De onderliggende problematiek van die samenwerking heeft zich in de eerste plaats gemanifesteerd in de kazerne in Loosdrecht. Daar is inmiddels een bemiddelingstraject gestart. Het Algemeen Bestuur heeft daarvoor vanochtend waardering uitgesproken en vertrouwt op een positieve uitkomst en herstel van de goede verhoudingen en samenwerking tussen deze kazerne en de korpsleiding.

Tenslotte wil het Algemeen Bestuur in januari graag in gesprek met een bredere delegatie van de brandweer vrijwilligers uit de kazernes in de Gooi en Vechtstreek. Op die manier hopen we ook breder ervaringen en wensen te horen waarmee we de samenwerking in onze veiligheidsregio in de komende jaren verder kunnen verbeteren.