Zo’n 60 boze inwoners van Bussum zijn gisterenavond naar het gemeentehuis gekomen om hun ongenoegen te uiten over het besluit om asielzoekers op te vangen. Burgemeester Han ter Heegde van Gooise Meren heeft nu toegezegd om binnenkort het gesprek aan te gaan met de groep over de toekomstige noodopvang in Bussum.
"Wij willen gewoon met u in gesprek, want u luistert niet naar ons", zegt een vrouw tegen de burgemeester. Ze blijkt niet de enige met dit gevoel. De meeste inwoners die woensdagavond naar het gemeentehuis van Gooise Meren zijn gekomen, voelen zich niet gehoord door het college.
Die besloot in februari om het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) akkoord te geven voor een nieuwe asielopvang in Bussum. De gemeente hoopt zo rond de zomer een opvangplek te openen voor de komende twee jaar.
En dat heeft tot woede geleid bij een groep inwoners. Als de burgemeester zijn fiets heeft gestald en richting het gemeentehuis loopt, ontstaat er een pittig gesprek. "Er is nul inspraak geweest", zegt een man op een fiets tegen hem. Zijn buurman schreeuwt: "Jij zet ons buitenspel.”
Lees ook
-
Woede in Bussum: bewoners verwijten gemeente gebrekkige communicatie over asielopvang
Donderdag 13 februari om 16:55
Terwijl de groep om hem heen groter wordt, geeft hij netjes en geduldig antwoord. Zijn respons is dat er bij dit onderwerp geen sprake van inspraak is. Zo'n besluit is namelijk aan het college. "Je zou inspraak kunnen doen, maar het is de vraag of dat verstandig is", voegt hij eraan toe.

Veiligheid
Bij de aanwezige demonstranten zijn veel zorgen over de veiligheid. Het overgrote deel van de 300 asielzoekers zou alleen reizende mannen tussen de 18 en 34 jaar zijn. Het COA en de gemeente hebben hier nog niets over bekendgemaakt.
Maar een aantal aanwezigen beweert dat dit wel degelijk gezegd is tijdens een van de ontmoetingsmomenten die de gemeente heeft verzorgd na het ontstaan van de commotie.
Als de burgemeester probeert uit te leggen dat de gemeente druk bezig is met het maken van een veiligheidsplan, zodat de veiligheid van alles en iedereen zo goed mogelijk gewaarborgd is, leidt dat tot hoon. "Deze locatie, vlakbij twee natuurgebieden, is niet te beveiligen", krijgt hij van alle kanten te horen.
Na een dikke twintig minuten besluit Ter Heegde naar binnen te gaan. De raadsvergadering staat op het punt van beginnen.
Lees ook
-
Protest in Bussum: Wegblokkade tegen noodopvang voor 300 asielzoekers
Vrijdag 14 februari om 14:13 -
Bussum opent noodopvang voor 300 asielzoekers tot 2027
Vrijdag 07 februari om 05:30