ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Gooise gemeenten sturen minister Faber brandbrief: 'Schaf spreidingswet niet af' | NH Gooi

Gooise gemeenten sturen minister Faber brandbrief: 'Schaf spreidingswet niet af'

  • Gisteren om 14:59
  • Ingmar Meijer

Houd de Spreidingswet in stand, want anders ontspoort de opvang van asielzoekers nog meer. Het voornemen van het kabinet om deze wet in te trekken, valt slecht bij de Gooise gemeenten. In een gezamenlijk ondertekende brandbrief aan minister Faber van Asiel en Migratie roepen zij op de wet niet af te schaffen, maar juist te verbeteren. 

Sinds eind februari 2025 wonen 110 asielzoekers in de opvang van de Witte Toren in Naarden
De Witte Toren in Naarden biedt sinds eind februari onderdak aan 110 asielzoekers. |NH Media

“Dit is een klassiek voorbeeld van zwabberbeleid”, vindt de Blaricumse wethouder Joke Lanphen van het kabinetsplan om de vorig jaar aangenomen Spreidingswet weer van tafel te halen. Lanphen is binnen de Gooi en Vechtstreek de voorzitter van de asielopvang.  

Terug bij af

Blaricum, Gooise Meren, Hilversum, Huizen, Laren en Wijdemeren hebben woensdag een brief verstuurd aan de PVV-bewindsvrouw. Wat de zes gemeenten betreft, is het een heel slecht plan om de wet weer in te trekken zonder dat een goed alternatief voorhanden is. “Dat zorgt ervoor dat we terugvallen in de crisissituatie van voorheen of erger”, concludeert de Blaricumse wethouder.  

De minister wil onder andere dat er om de zoveel tijd gekeken wordt naar hoeveel opvangplekken er nodig zijn en die plekken wil zij verdelen over het land. In tegenstelling tot de Spreidingswet, waar gemeenten moeten opvangen, gebeurt dit dan op vrijwillige basis. Deze aanpak gaat voor meer problemen zorgen, is de Gooise opvatting.  

Nieuwe toename

“Deze maatregelen leiden tot grote stagnatie in de uitstroom, extra druk op locaties van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers en een nieuwe toename van dure, vaak inhumane noodopvang”, stelt Lanphen. 

Tekst gaat verder onder het kader.

Ook kritiek op plannen voor statushouders

Daarnaast hebben de zes ook kritiek op een andere opgave van het Rijk. Het schrappen van de opgave aan gemeente van het aantal verplicht te huisvesten statushouders en het verbieden van de mogelijkheid om urgentie te verlenen aan deze groep bij huisvesting is eveneens een slecht plan, laat Lanphen weten. “Als dat gebeurt, loopt de hele opvangketen weer vast. Zo blijven statushouders in de opvangcentra of belanden ze op straat.” 

De huidige wet biedt juist veel voordelen, zoals een eerlijkere verdeling van asielzoekers over heel Nederland, zo geven de Gooise gemeenten aan. Daar komt bij dat alle gemeenten verantwoordelijkheid moeten nemen door bijvoorbeeld duurzame opvanglocaties te realiseren en crisisnoodopvang op- of om te bouwen.  

Willen vooruit

In het Gooi menen ze dat de wet werkt. Dat baseren zij op basis van de ervaringen van het afgelopen jaar. “We willen vooruit en samen werken aan oplossingen”, besluit Lanphen.  

Qua opvang moet de Gooise gemeenten nog wel aan de bak. Vooralsnog voldoen de zes niet aan de gestelde taak van de Spreidingswet. De zes gemeenten moeten bijna 1.500 asielzoekers opvangen.