ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Gooise Meren gaat fusiegesprek aan met Wijdemeren, maar wil pas later besluiten | NH Gooi

Gooise Meren gaat fusiegesprek aan met Wijdemeren, maar wil pas later besluiten

  • Regio Wijdemeren
  • Thema Politiek
  • Donderdag 14 maart om 09:43 | bijgewerkt: om 10:20 uur
  • Ingmar Meijer

Gooise Meren gaat daadwerkelijk met buurgemeente Wijdemeren praten over een mogelijke fusie. Maar of er uiteindelijk gefuseerd wordt, wordt pas besloten als alle data en gegevens van de diverse onderzoeken bekend zijn. "Eerst de feiten presenteren", zo stelt de gemeenteraad van Gooise Meren.

Gemeentehuis Gooise Meren
Gemeentehuis Gooise Meren|Gemeente Gooise Meren

Als de buurman in nood bij je aanklopt, dan doe je natuurlijk altijd open. Zo staat politiek Gooise Meren tegenover het verzoek van Wijdemeren om eens te praten over de mogelijkheid tot een gemeentelijke samenvoeging.

Wijdemeren kan het hoofd steeds moeilijker boven water houden. Financieel stond het tot begin dit jaar onder toezicht van de provincie Noord-Holland, omdat de begroting niet sluitend was. Daarnaast lukt het steeds minder goed om te voldoen aan alle taken en opgaven die de landelijke overheid bij gemeenten neerlegt. Daarom besloot de gemeenteraad van Wijdemeren oktober vorig jaar dat een fusie de beste optie is. 

Alle partijen in Gooise Meren zijn bereid om het gesprek aan te gaan, om af te tasten en een indruk te krijgen wat de situatie nu exact is en welke gevolgen een mogelijke fusie hebben voor de inwoners. Naast praten met de buurman, verwacht de raad van Gooise Meren dat er veel feiten en informatie aan het licht komen uit verschillende onderzoeken, zodat er uiteindelijk een besluit kan vallen of Gooise Meren een geschikte fusiekandidaat is.

Mitsen en maren

Maar het hele proces moet wel zorgvuldig, want het hele plan is complex en bovenal gevoelig. "We starten een oriënterend onderzoek naar alle mitsen maren en allerlei gevolgen en consequenties. Wat kunnen de gevolgen zijn van een fusie? Niets meer en niets minder.  
Eerst de feiten presenteren", aldus PvdA-fractievoorzitter Rolien Bekkema. 

Coalitiepartij Wij Gooise Meren, de enige partij die vooraf al tegen fusie is, riep voor de vergadering op social media al de vraag op hoe inwoners bij een eventuele gemeentelijke samenvoeging betrokken moeten worden. Zelf vindt de partij een referendum een goed idee en daarom wilde de partij in de vergadering van woensdag alvast vastleggen dat Gooise Meren haar inwoners gaat raadplegen via een referendum. 

Volgorde der dingen

Voor alle andere partijen is de betrokkenheid van inwoners zeker een belangrijk item, maar past het nu al bepalen van hoe dat dan moet niet bij de volgorde der dingen. Ofwel: als Gooise Meren zou willen fuseren met Wijdemeren, dan komt de gemeente geheid op verschillende manieren langs bij de inwoners. 

Eerst praten, informatie ophalen en van daaruit rustig verder kijken. "Inwoners raadplegen is het doel, een referendum is een middel", was de one-liner van VVD-fractieleider Niels de Jager. Daarbij moet nog gezegd dat Gooise Meren helemaal geen referendumverordening heeft, dus dat beleid moet er dan ook nog even snel komen. 

Vier scenario's

De raad is net zoals de Hilversumse collega's eerder blij dat er sowieso vier scenario's worden uitgewerkt. Dan gaat het om een fusie van Wijdemeren met alleen Hilversum, eentje met enkel Gooise Meren, eentje met Hilversum én Gooise Meren en als een gemeentelijke samenvoeging niet lukt dat Wijdemeren dan zelfstandig blijft. 

Vorige week maakte Wijdemeren al bekend dat er meer onderzoeken gaan komen. Zo laten de drie gemeenten (financieel) onderzoeken welke effecten de drie herindelingsvarianten daadwerkelijk hebben. Daarnaast komt er ook nog een analyse op de bedrijfsvoering.