ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Vier Koninklijke onderscheidingen in Laren | NH Gooi

Vier inwoners van Laren ontvingen ter gelegenheid van Koningsdag een Koninklijke onderscheiding.

Burgemeester Rinske Kruisinga reikte de bij de onderscheidingen behorende versierselen op donderdag 26 april uit aan de decorandussen. De uitreiking vond plaats op diverse locaties in Laren.

Overzicht decorandussen:

Mevrouw E.A.J.H. (Bep) Melssen-van Bergen (1939)
Mevrouw Melssen-van Bergen wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau, omdat zij zich sinds 1973 inzet voor de medemens op allerlei terreinen van de maatschappelijke zorg.

Mevrouw Melssen-van Bergen was van 1973 tot 2000 lid van de bezoekgroep van de RK Parochie Huizen/Blaricum-Bijvanck. Ze was een grote steun en toeverlaat voor de pastors. Ze coördineerde de bezoeken aan de zieken van de parochie en legde zelf veel bezoeken af, ook aan nieuwe parochianen.

Als vrijwilliger bij de Zonnebloemafdeling Huizen bracht ze jarenlang bezoeken aan zieken, gehandicapten en hulpbehoevende ouderen. Ze probeerde hen zo uit hun isolement te halen. Ook organiseerde ze allerlei activiteiten, zoals ontspanningsmiddagen, dagboottochten en bingomiddagen. Maar niet alleen aan deze mensen, maar ook aan bewoners van Theodotion, Naarderheem en Stichtse Hof gaf ze haar aandacht en liefde. Ze nam hen mee voor uitjes, zoals poffertjes eten, winkelen of een etentje bij haar thuis. En voor een bewoonster van een aanleunwoning bij Theodotion hield ze een oogje in het zeil over haar kleding en schafte indien nodig een nieuw tenue aan. En nu, op 79e jarige leeftijd, helpt ze nog wekelijks in het winkeltje van Theodotion.

Mevrouw Melssen-van Bergen is dus erg gastvrij. Dat blijkt ook uit haar inzet voor de cliënten van het Elizabeth Kalishuis in Huizen. Zo’n 25 jaar lang haalde zij hen zondags op voor een bezoek aan de kerk. Na afloop waren ze dan bij haar thuis welkom voor een kopje koffie en een pianospel.

De heer C.C. (Kelly) Lam (1958)
De heer Lam wordt benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, omdat hij zich sinds lange tijd inzet voor de integratie en belangenbehartiging van Nederlanders met een Chinese afkomst.
De Chinese Vereniging Fa Yin, een maatschappelijke organisatie voor Chinezen in Nederland, richtte in 1979 de eerste Chinese school op in Amsterdam. Sinds 2001 is de heer Lam zowel bij de vereniging als de school in diverse functies actief geweest. Hij is er nu voorzitter. Ook is de heer Lam erevoorzitter van een zaterdagschool die is uitgegroeid tot een van de grootste Chinese scholen in Nederland: de Stichting Dan Hua Culture & Education Center.

Sinds 2013 is de heer Lam erevoorzitter van de Guangdong Federatie Nederland. Dit is een geboortestreekvereniging in Nederland voor Chinese Nederlanders afkomstig van de Zuid-Chinese provincie Guangdong. De stichting zet zich in voor de invoering van de Chinese kunst en cultuur in Nederland en de invoering van de Nederlandse kunst en cultuur in China.

Tot 2002 was de heer Lam vice-voorzitter en penningmeester van de Vereniging Chinese Ondernemers in Amsterdam. En voor de Stichting Chinese Sportfederatie Nederland adviseerde en begeleidde de heer Lam medewerkers bij het organiseren van sportevenementen voor Chinese en Aziatische inwoners van Nederland. Uit naam van de Stichting China Town Festival organiseerde hij meerdere keren het gelijknamige festival, maar ook de viering van het Chinese Nieuwjaar in Amsterdam.

Ook op het gebied van religie was de heer Lam actief. Hij was betrokken bij de bouw van de grootste tempel van Europa, de He Hua Temple Zeedijk. Als vice-voorzitter van de Stichting Buddha’s Light International Holland organiseerde hij activiteiten voor in deze tempel.

De heer R.S. (René) Kahn (1954)
De heer Kahn wordt benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw vanwege zijn grote verdiensten als psychiater, opleider, wetenschappelijk onderzoeker, weldoener en pleitbezorger van de goede zorg aan psychiatrische patiënten.

De heer Kahn was en is voor de patiëntenzorg in Nederland van grote betekenis. Naast de vele patiënten die hij heeft behandeld, was hij jarenlang opleider psychiatrie in Utrecht. In deze functie was hij verantwoordelijk voor de medisch specialistische opleiding van een hele generatie jonge psychiaters.

Daarnaast is de heer Kahn een actief wetenschappelijk onderzoeker. Zijn onderzoek heeft veel bijgedragen aan de huidige inzichten omtrent schizofrenie. Mede door hem zijn 108 risicogenen voor het ontstaan van schizofrenie op een rij gezet. Ook de structurele veranderingen die tijdens de ontwikkeling in het brein optreden en de afwijkingen hierin bij schizofrenen - of mensen met een groot risico op deze ziekte - is door het werk van de heer Kahn in kaart gebracht. De onderzoeken van de heer Kahn geven aanknopingspunten om vroege markers voor het ziekteproces te vinden, waardoor kwetsbare individuen sneller behandeld kunnen worden en bijkomende problemen van de ziekte kunnen worden beperkt. Met ruim 750 wetenschappelijke artikelen en zo’n 40 boeken of hoofdstukken daarin, is de heer Kahn een van de meest productieve onderzoekers in Nederland. Naast zijn eigen wetenschappelijke onderzoeken, heeft de heer Kahn tot nu toe 75 promovendi begeleid bij het succesvol afronden van hun proefschrift.

Buiten dit alles heeft de heer Kahn veel gedaan om de stigmatisering van psychiatrische aandoeningen en patiënten weg te nemen. Onder andere door in de media te onderstrepen dat psychiatrische stoornissen op een biologische manier te verklaren zijn en niet anders zijn dan welke andere stoornis van het lichaam dan ook.

T.A.B. (Timo) Smit (1949)
De heer Smit wordt benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, vanwege zijn activiteiten voor de Nederlandse Vereniging van Makelaars en zijn vrijwilligerswerkzaamheden op vele gebieden.

De heer Smit was van 1995 tot 2001 bestuurslid van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Als voorzitter (vanaf 1998) realiseerde hij zich dat het digitale tijdperk nieuwe eisen stelde. Veel makelaars zagen het niet zitten, maar de heer Smit nam toch het initiatief en gooide de woningmarkt open. Funda betekende een doorbraak.

Ook internationaal leverde de heer Smit zijn bijdrage. Van 2000 tot 2009 was hij van essentieel belang bij de totstandkoming van het International Consortium of Real Estate Associations (ICREA). Als voorzitter van de verenigde makelaarsorganisaties van de wereld speelde hij een grote rol bij het opstellen van standaarden voor de wereldwijde woningmarkt en was hij initiator van de website worldproperties.com

In 2013 werd de heer Smit politiek actief. Tot 2018 was hij fractievoorzitter van de Larense lokale politieke partij Larens Behoud. Onder zijn leiding heeft Larens Behoud zich ontwikkeld tot de grootste partij van het dorp. Met zijn politieke advies en kennis van Laren was hij ook van grote waarde voor de groep die vorig jaar het Monument voor de Joose Kinderen in Laren realiseerde. Met dit monument worden de kinderen, stafleden en directeur van de Berg-Stichting herdacht die tijdens de Holocaust zijn vermoord.

Daarnaast heeft de heer Smit zich jarenlang voor de sport ingezet. Zo was hij in de jaren ’70 en ’80 bestuurslid van de tennisvereniging HLTC en betrokken bij de oprichting en bestuur van de Huizer Hockey Club. Later was hij voorzitter van diverse commissies binnen Golfclub Zeewolde. Hieruit kwam onder andere het openbaar golfterrein Crailoo (nu Golfpark Spanderbosch) voort. Daarna is de heer Smit nog jarenlang actief geweest bij het Course Rating Team van de Nederlandse Golf Federatie.

Verder zat de heer Smit in het bestuur van het CDA in Huizen en maakte deel uit van de bouwcommissie voor de Thomaskerk in Huizen. Tegenwoordig is hij bestuurslid van de Historische Kring Laren.

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
  • Beatsensation | Vandaag om 20:00.
  • Met Ryan Vons.
  • 300 Kilo | Vandaag om 21:00.
  • Met Jan-Willem van Beers, Marc Reitsma en Ramon Bakker.
Net gemist?

NH Gooi In Business

Vandaag om 17:00.

Terugluisteren