• Regio Hilversum
  • Thema Politiek
  • Donderdag 23 juli om 10:37 | bijgewerkt: om 12:35 uur
  • Sjoerd Stoop

HILVERSUM - Het staat al jaren flink weg te rotten en het ziet er niet naar uit dat dat snel gaat veranderen: de gemeente Hilversum lijkt weinig te kunnen doen aan het zwaar verwaarloosde huis aan de Sint Vitusstraat. Wel gaat het vaker worden gecontroleerd. 

Verloederde woning Sint Vitusstraat Hilversum
Verloederde woning Sint Vitusstraat Hilversum Google Streetview

Het bewuste huis op de hoek van de straat staat al jaren leeg en ligt er desolaat bij: de kozijnen zijn rot, de ramen zijn kapot en een deel is dichtgetimmerd. En dat is nog maar het begin van wat er allemaal aan de hand is. 

De kwestie werd enkele weken geleden aangekaart door de Hilversumse PvdA-fractie. Die maakt zich zorgen over de staat van de woning en stelt dat er zorgen over zijn in de buurt. Daar komt nog eens bovenop dat het de partij stoort dat een woning zo lang leeg kan staan, terwijl in Hilversum sprake is van woningnood. 

Huis staat al zeven jaar leeg

De lege woning is een bekend probleem, erkennen burgemeester en wethouders. Het heeft een flinke geschiedenis: het staat nu al zeven jaar leeg, maar daarvoor is het verschillende keren illegaal verbouwd. Eerst werd het verbouwd kamerverhuurpand en later gesplitst naar een wisselend aantal appartementen. Maar hoe verwaarloosd het ook is: er is geen instortingsgevaar of gevaar voor de omgeving.

"Het mooiste zou zijn als de huidige eigenaar bereid zou zijn deze woning te verkopen aan een partij die deze mooie locatie wil ontwikkelen"
burgemeester en wethouders van hilversum

Ook Hilversum ziet het liefst dat de situatie verandert, al heeft dat momenteel niet de hoogste prioriteit. Bovendien blijkt het in de praktijk lastig om de eigenaar van het pand aan te sporen tot actie. De gemeente en de eigenaar hebben elkaar begin vorig jaar voor het laatst gesproken. De eigenaar heeft toen toegezegd dat hij het pand weer gaat verbouwen en terugbrengen naar de oorspronkelijke twee woningen. Maar dat blijkt tot nu toe niet gebeurd.

Weer praten met eigenaar

De gemeente belooft nu wederom te gaan praten met de eigenaar van het pand. "Het mooiste zou zijn als de huidige eigenaar bereid zou zijn deze woning te verkopen aan een partij die deze mooie locatie wil ontwikkelen tot twee deugdelijke woningen, zoals dat oorspronkelijk ook bedoeld was, waardoor dit pand eindelijk recht zal doen aan zijn zichtbare ligging in Hilversum", aldus burgemeester en wethouders. 

Hilversum beseft ook dat de buurt al vele jaren overlast ervaren door het verwaarloosde huis. Toch zeggen burgemeester en wethouders dat dat de laatste tijd wel meevalt. Juist sinds het huis leegstaat is de overlast in de buurt juist aanzienlijk afgenomen. Toen er nog wel gewoond werd was de overlast vele malen groter. 

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Vroeger of Later

Gisteren om 21:00.

Terugluisteren