• Regio Naarden
  • Woensdag 30 september om 13:37 | bijgewerkt: om 13:42 uur
  • Sjoerd Stoop

NAARDEN - Ze stonden er raar van te kijken: Naarders en Bussumers met een bootje aan de grachtjes Bussumervaart, Nagtglassloot en Galgensloot mogen er 'plots' niet meer mee varen. Rondom de watertjes staan nu verbodsbordjes waarmee motorbootjes worden geweerd. 

Verbodsbord voor motorbootjes Naarden
Verbodsbord voor motorbootjes Naarden Goois Democratisch Platform

De verbodsbordjes zorgen voor veel vraagtekens. Jarenlang wordt er gewoon gevaren op de watertjes, enkele bewoners hebben hun motorbootje zelfs voor hun deur aangelegd aan een aanlegsteiger. 

Varen op de watertjes blijkt echter helemaal niet te mogen. En zelfs, zonder dat bewoners het wisten, al jaren niet. Navraag bij de gemeente leert dat het vaarverbod op de slootjes al 22 jaar geldt. "Voor zover te achterhalen heeft er ook nooit eerder een verbodsbord gestaan en is er bovendien niet op gehandhaafd", zegt Jelmer Kruyt van oppositiepartij Goois Democratisch Platform.

De Naarder watertjes waar kennelijk al jaren niet gevaren mag worden: 

De partij is verbaasd over het verbod en heeft het probleem aangekaart bij de gemeente, maar die verwijst op haar beurt naar het waterschap.

Verbodsbod na klachten

Dat er nu verbodsbordjes staan komt doordat het waterschap aangeeft dat het meerdere klachten heeft gehad over overlast van de bootjes. Dat komt vooral omdat er te hard gevaren wordt, maar ook omdat de regels kennelijk dus niet duidelijk zijn. Bewoners blijken zich van geen kwaad bewust.

Zolang het verbod geldt, liggen de bootjes van de bewoners stil. Bewoners willen dat er een ontheffing komt, zodat ze toch vanaf de watertjes met hun bootjes naar de vestinggrachten van Naarden kunnen varen.

Het Goois Democratisch Platform springt op de bres voor de bewoners. De politieke partij wil dat de gemeente Gooise Meren met het waterschap om tafel gaat om het probleem aan te kaarten. Een voorstel daartoe wordt volgende week besproken door de gemeenteraad. 

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Kerk en Samenleving

Vandaag om 09:00.

Terugluisteren