ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Vestingbewoners Naarden kunnen weer klokkijken: "Heerlijk geluid" | NH Gooi
  • Regio Naarden
  • Thema Het weer
  • Dinsdag 13 oktober 2020 om 14:00 | bijgewerkt: om 14:18 uur
  • Carlijn Kolk

NAARDEN - Bijna een jaar lang hebben de Naarders hun klok én wekker moeten missen. De wijzerplaten en wijzers van de Grote Kerk Naarden waren aan onderhoud toe. Nu zijn ze weer terug en de vestingbewoners kunnen hun geluk niet op. 

Grote Kerk Naarden
Marijke Udo-Perdaan

De maker van de foto, Marijke Udo-Perdaan, laat weten dat ze blij is dat de wijzers weer terug zijn. En vele Naarders met haar. "De klokken horen bij de Vesting. Heerlijk geluid", reageert iemand. Een ander zegt dat ze de klokken gemist heeft en ze niet kan wachten tot ze weer luiden. 

De restauratie architect Paul van Vliet laat weten dat de klokken sinds vanmiddag 12.00 uur weer luiden. "Iedereen kan nu weer wakker worden met de klokken", zegt hij lachend. 

Goud was er af

Van Vliet legt uit dat de wijzers en platen al aan het begin van het jaar zijn weggehaald. "Het zijn best grote en zware dingen. Ze zijn zo'n 2,5 meter breed en wegen bijna 150 kilo per stuk."

Wijzerplaten Grote Kerk Naarden
Vóór de opknapbeurt Paul van Vliet

Hij denkt dat ze zestig jaar geleden voor het laatst goed behandeld zijn, dus ze hadden wel een opknapbeurt nodig. "Het goud was er helemaal af. En vogels gaan ook op de wijzers zitten, wat voor schade zorgt", aldus de architect. 

Klokkengieterij Koninklijke Eijsbouts heeft alles opnieuw behandeld. De zwarte platen zijn geschilderd en de cijfertekens en de wijzers zijn verguld met goud. Gisteren is alles met een grote kraan weer terug op z'n plek gezet. 

Wijzerplaten Grote Kerk Naarden
In werkplaats Royal Eijsbouts te Asten Paul van Vliet
Grote Kerk Naarden
Tijdens montage op de kerk Paul van Vliet

Restauratie

Ondertussen gaat de restauratie aan de kerk gestaag door. Het grootste deel van de leitjes ligt op het dak. "Werkzaamheden gaan goed. Het valt als een puzzel in elkaar", vertelt Van Vliet. Hij gokt dat begin volgend jaar de gehele restauratie klaar is. 

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Kleurenradio

Gisteren om 19:00.

Terugluisteren