• Regio Huizen
  • Thema Het weer
  • Dinsdag 02 maart om 14:50 | bijgewerkt: om 14:51 uur
  • Sjoerd Stoop

HUIZEN - Het is een beeld wat je na een jaar coronavirus haast niet meer gewend bent: een vol terras. Het terras van de Huizer lunchroom Insolar zat vandaag tot de laatste stoel gevuld. Niet met mensen, maar met paspoppen. "Een statement, omdat we willen dat we natuurlijk willen dat ons terras snel weer open mag. Maar ook om de winkeliers op het plein te steunen", zegt horecaondernemer Sten Mouissie.

Vol terras op Huizer Oude Raadhuisplein
Vol terras op Huizer Oude Raadhuisplein Hart van Huizen 2021

Het uitgestalde terras op het Huizer Oude Raadhuisplein is niet het enige terras dat vandaag weer buiten staat.

Horecaondernemers door heel het land zetten hun terrassen weer buiten uit protest tegen de nog altijd voortdurende strenge lockdown, die ervoor zorgt dat zij hun deuren al maanden gesloten moeten houden. De ondernemers willen niets liever dan weer open, om te beginnen met hun terras. 

Dat geldt ook zeker voor Sten. Nu de zon weer schijnt, ziet hij de bankjes op het plein vol met mensen zitten. "Ook mensen hier in Huizen gaan weer naar buiten en zeker als het mooi weer is, is het hartstikke druk op het plein. Het is natuurlijk niet zo druk als in de parken op andere plekken, maar alle bankjes zitten vol en mensen zitten dicht op elkaar. Als ze op die bankjes kunnen zitten, waarom dan niet op een terras?", vraagt de Huizer zich hardop af.

"Als horecaondernemers hebben we als geen ander bewezen dat wij goed om kunnen gaan met de coronaregels en gereguleerd mensen kunnen ontvangen. Dat kunnen we nog steeds. We gaan dan ook heel graag weer open."

"We willen allemaal zo graag weer. Er waren zelfs mensen ontroerd. Dat zegt wel wat"
sten mouissie

Voortbestaan onzeker

De heropening van in ieder geval de terrassen is voor Sten ook broodnodig. "We hebben de afgelopen maanden een paar flinke schulden opgebouwd. Dat maakt ons voortbestaan onzeker, want we hebben geen idee hoe lang we het nog kunnen overleven. Als we in ieder geval het terras weer open kunnen doen, verdienen we in ieder geval iets. Dat geeft weer wat lucht. We hopen echt dat het snel kan."

Sten hoefde dan ook geen twee keer na te denken om mee te doen aan de landelijke actie van horecaondernemers. Toch wilde hij het anders aanpakken dan anderen. "We bedachten al snel dat het leuk zou zijn als het terras echt vol zou zitten, maar dan natuurlijk niet met mensen. Rondom onze zaak hebben we heel veel modewinkels. Van het één kwam al snel het ander en plots hadden we het plan om paspoppen neer te zetten", lacht Sten. "We hebben de winkeliers benaderd en allemaal deden ze mee."

Terras vol paspoppen

De ludieke actie van Sten gaat verder dan het protest alleen. Het is ook een vorm van steun voor andere winkeliers die het lastig hebben door de coronacrisis.

"Naast dat we hebben gevraagd om de paspoppen, hebben we winkeliers ook gevraagd om hun producten neer te zetten. Zo staan er nu schoenen, aangeklede poppen, tassen. Het is daarmee ook een grote reclamezuil geworden om aandacht te vragen voor de lokale winkeliers. We hebben het met z'n allen hard nodig, niet alleen de horeca."

De winkels om de zaak heen zijn eveneens dicht en worden hard geraakt. "Ze mogen morgen dan wel weer open voor winkelen op afspraak, maar dat is voor velen een druppel op de gloeiende plaat."

Het volle terras zorgt voor veel verraste reacties van voorbijgangers. "Ik vind het er zelf ook echt gaaf uitzien", vertelt Sten. "Toen we vanmorgen begonnen stonden we met een groep collega's te kijken. Dat maakte ook wel emotioneel wat los. We willen allemaal zo graag weer. Er waren zelfs voorbijgangers ontroerd. Dat zegt wel wat."

Net als al zijn collega's hoopt Sten dat de actie er toe leidt dat horecaondernemers snel weer iets mogen. "Ik heb absoluut niet de illusie dat we volgende week al open mogen met ons terras, maar al zouden we rond de paasdagen maar iets mogen doen. Daar zouden we oprecht heel erg blij mee zijn. We voelen ook veel steun van de burgemeesters die zich nu hard maken voor de versoepelingen. Alle beetjes helpen, maar het blijft afwachten."

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
  • Muziek & Informatie | Vandaag om 02:00.
  • Non-stop muziekmix en regionieuws
  • Hiphop Highschool | Vandaag om 19:00.
  • Hiphop, met Jeffrey Ophof en Anish Raghubardayal
  • Kick Down | Vandaag om 21:00.
  • Lekkere plaatjes en praatjes over wat jij interessant vindt!
Net gemist?

ONAIRWIN

Gisteren om 19:00.

Terugluisteren