ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Pilot 'testen voor toegang' traag van start: "Zeven bezoekers, maar enthousiast" | NH Gooi

Een bezoekje aan een museum, concert of voetbalwedstrijd, kan weer dankzij de pilot 'testen voor toegang'. Vanaf vandaag kun je met een negatieve coronasneltest op zak naar geselecteerde evenementen. Beginnend bij musea en monumenten, waaronder de Grote Kerk in Naarden en het Nederlands Vestingmuseum.

Testen voor toegang bij Vesting museum Naarden
Testen voor toegang bij Vesting museum Naarden NH Nieuws / Mark Arents

De lijst staat bij beiden voor vandaag echter nog niet vol. "Van het weekend wordt het gelukkig drukker, maar vandaag zijn er zeven gasten geweest", vertelt directeur van het Vestingmuseum Pieter Koudijs. Toegang is daar gratis om de drempel te verlagen, maar dat mocht vandaag nog niet baten. "Het kost geld, maar het voel super fijn om weer open te zijn."

Toch zijn de gasten die wel komen enthousiast over de test. "Ik moet eerlijk zeggen: ik kom net van de Keukenhof af", vertelt een bezoeker in het Vestingmuseum. "Ik combineer het gewoon nu het weer kan." Ook in de Grote Kerk zijn bezoekers enthousiast. "Ik had al een online lezing gevolgd over deze schilderingen, maar nu vind ik het leuk om ze in het echt te zien", vertelt een bezoeker.

Om de tijdelijk heropening mee te maken kwam minister Ingrid van Engelshoven vandaag in Naarden langs. Ceremonieel mocht zij een schot lossen met vrijwilligers. Dat bezoekers nog niet massaal aanwezig waren, mocht volgens haar de pret niet drukken. "De pilot is vooral om te kijken of de logistiek werkt", daarmee doelt de minister van onderwijs, cultuur en wetenschap op de combinatie van het testen en toegang verlenen. "Ik hoop vooral dat de mensen die kunnen gaan daar heel erg van genieten, daar doen we het allemaal voor."

Bekijk hieronder een reportage over de eerste pilotdag in Naarden.

NH Nieuws

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
  • ONAIRWIN | Vandaag om 19:00.
  • Met Erwin Bakker. Stemmen op het dinsdag deuntje? Ga naar @onairwin op Instagram!
  • Muziek & Informatie | Vandaag om 21:00.
  • Non-stop muziekmix en regionieuws
Net gemist?

Vroeger of Later

Gisteren om 21:00.

Terugluisteren