ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Hilversum biedt excuses aan voor het handelen in de oorlog | NH Gooi
  • Regio Hilversum
  • Thema Politiek
  • Dinsdag 04 mei 2021 om 16:50 | bijgewerkt: om 18:24 uur
  • Carlijn Kolk

De gemeente Hilversum heeft vandaag haar excuses aangeboden voor het overheidshandelen in de oorlogsjaren. Hilversum had maar liefst drie foute burgemeesters in oorlogstijd en het hoofdkwartier van de Duitsers was er ook gevestigd. 

Herdenking Hilversum
NH Nieuws

In Hilversum werd de Jodenvervolging radicaal en meedogenloos aangepakt. Van de ruim 2400 Joden die Hilversum aan het begin van de oorlog telde, waren er na vijf jaar vervolging nog slechts 200 in leven. Meer dan 90 procent werd via Westerbork naar verschillende vernietigingskampen weggevoerd en vervolgens vermoord. Dit valt allemaal te lezen in het boek 'Een stad op drift; Hilversum in de Tweede Wereldoorlog'.

Genoeg redenen voor de gemeente om nu, 76 jaar later, haar excuses aan te bieden. "Ik vind het gepast om namens het college en de gemeenteraad van Hilversum vol overtuiging mijn excuses aan te bieden voor het overheidshandelen van toen", vertelt wethouder Arno Scheepers namens, de door ziekte afwezige, burgemeester Pieter Broertjes.

De bestuurders van nu vervullen dezelfde bestuurlijke functies als de bestuurders van toen. We hebben hier met elkaar over gesproken. Toen traden die bestuurders op namens de gemeente Hilversum, nu treden wij op namens de gemeente Hilversum. Ondanks het verstrijken van de jaren doet het ertoe hoe wij aankijken tegen de geschiedenis."

De woorden werden uitgesproken tijdens de officiële herdenking op de Noorderbegraafplaats. Deze toespraak zou de burgemeester eigenlijk vorig jaar al voorlezen, maar toen gingen alle herdenkingen niet door vanwege de toen geldende coronaregels.

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Goot op de radio

Vandaag om 18:00.

Terugluisteren