ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Meer weerstand tegen stoppen met oud papier ophalen door Gooise verenigingen | NH Gooi
  • Regio Laren
  • Thema Politiek
  • Woensdag 30 juni om 17:59 | bijgewerkt: donderdag 01 juli om 12:18 uur
  • Sjoerd Stoop

Er klinkt steeds meer weerstand tegen het plan van de Gooise afvalverwerker GAD om te stoppen met het laten ophalen van oud papier door sportclubs, kerken en verenigingen. Nadat eerder al andere Gooise gemeenteraden kritiek hadden op het plan, verzet nu ook de gemeenteraad van Laren zich tegen dat plan. 

Oud papier container
Oud papier container GAD Gooi en Vechtstreek

De Gooise afvalverwerker wil het oud papier zelf weer gaan ophalen om geld te besparen. Dat moet gebeuren, omdat er vanaf komend jaar zeker 3,2 miljoen euro bezuinigd moet worden. Een deel daarvan moet dus komen van het oud papier: de GAD denkt dat straks op te halen samen met andere soorten van afval. Efficiënter, maar vooral ook goedkoper, zo heeft men berekend. 

Van levensbelang

Het oud papier wordt nu nog elke maand opgehaald door vele tientallen Gooise sportclubs, kerken en muziekverenigingen. Dat levert ze een aardig zakcentje op: alle clubs samen verdienen er elk jaar zo'n 250.000 euro mee. Per club komt dat neer op bedragen oplopend tot 15.000 euro. 

De oudpapieropbrengsten zijn voor de clubs van levensbelang. Voor de meesten is het een aanzienlijk deel van hun begroting. Meerdere Gooise verenigingen vrezen daarom zichzelf te moeten opheffen als ze het geld straks moeten missen. 

Politieke tegenstand

De onrust onder de verenigingen heeft ondertussen ook de politiek bereikt. De afgelopen weken namen de gemeenteraden van zowel Huizen als Gooise Meren en Wijdemeren al voorstellen aan waarmee burgemeester en wethouders werden opgeroepen om het gesprek aan te gaan met de GAD om het plan te schrappen of aan te passen.

Vanavond bespreekt ook de gemeenteraad van Laren zo'n zelfde voorstel, dat op voorhand al kan rekenen op steun van een grote raadsmeerderheid. Coalitiepartijen Larens Behoud en de VVD en oppositiepartijen Liberaal Laren en CDA noemen het plan van de GAD een 'een onacceptabele bezuinigingsmaatregel'. "Wij willen vanuit maatschappelijk en sociaal oogpunt voorkomen dat het ophalen van oud papier bij de verenigingen wordt weggehaald. Zij verdienen onze steun", zo klinkt het. Ze roepen burgemeester en wethouders op om 'alles in het werk te stellen dit voornemen te schrappen.

Meer tegenstand

Volgende week komt er ook in de gemeenteraad van Hilversum zo'n voorstel op tafel, al moet daar nog wel blijken hoeveel tegenstand er tegen het GAD-plan blijkt. Als ook Hilversum het voorstel aanneemt, kunnen de oud papier-ophalende verenigingen rekenen op steun van nagenoeg alle Gooise gemeenteraden. Het lijkt daarmee een kwestie van tijd voordat de maatregel rond het oud papier van tafel gaat. 

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
  • NH Gooi Chill | Vandaag om 23:00.
  • Ballads & easy-listening muziekmix, met regionieuws.
  • NH Gooi Chill | Morgen om 00:00.
  • Ballads & easy-listening muziekmix, met regionieuws.
Net gemist?

Kick Down

Vandaag om 20:00.

Terugluisteren