ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Meer dan twintig mensen willen burgemeester van Hilversum worden | NH Gooi
  • Regio Hilversum
  • Thema Politiek
  • Woensdag 22 september om 11:08 | bijgewerkt: om 11:19 uur
  • Carlijn Kolk

Er hebben zich 25 sollicitanten gemeld om over een half jaar Pieter Broertjes op te volgen als burgemeester van Hilversum. Het gaat om zeventien mannen en acht vrouwen, zo laat de provincie Noord-Holland weten.

Hilversum luchtfoto
Hilversum luchtfoto Vranzvanmaaren, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Van deze kandidaten hebben twintig mensen al ervaring in een functie in het openbaar bestuur. De kandidaten gaan nu in gesprek met de Hilversumse vertrouwenscommissie. Die commissie wordt gevormd door de fractievoorzitters van de partijen in de gemeenteraad.

Daarin zal de commissie gaan kijken of de kandidaat bij Hilversum past. Hilversum heeft namelijk een aardig wensenlijstje waar de nieuwe burgemeester aan moet voldoen.

Boegbeeld

Zo zoekt Hilversum een echt 'boegbeeld'. Iemand die regionaal zijn of haar mannetje kan staan: de volgende burgemeester van Hilversum wordt tenslotte ook weer het hoofd van de veiligheidsregio om maar wat te noemen.

"De burgemeester is toegankelijk en heeft aandacht voor álle inwoners, in elk van de buurten en wijken, van alle leeftijden en in alle lagen van de bevolking", zegt de gemeenteraad.

Wat Hilversummers willen

Voor het maken van de wensenlijst hebben ook Hilversummers aangegeven wat zij belangrijk vinden. Als het gaat om de persoonlijkheid moet de nieuwe burgemeester volgens Hilversummers vooral 'sociaal en warm' zijn, maar ook daadkrachtig, slagvaardig, empathisch eerlijk en integer. Ook wordt genoemd dat de nieuwe burgemeester benaderbaar en betrokken moet zijn. "De burgemeester moet er zijn voor alle inwoners en oog hebben voor minderheden of ondergeschoven groepen in de samenleving", zegt een Hilversummer. 

Na alle gesprekken met de kandidaten blijven er twee kandidaten over. Die worden in het geheim voorgedragen aan de gemeenteraad van Hilversum. De raad kiest er één: de nieuwe burgemeester van Hilversum. Dan zal de nieuwe burgemeester naar verwachting in februari 2022 worden benoemd.

Hilversum zoekt een nieuwe burgemeester omdat burgemeester Pieter Broertjes volgend voorjaar na tien jaar burgemeesterschap met pensioen gaat.

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Ferry Maat Soulshow

Vandaag om 18:00.

Terugluisteren