ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Raad Blaricum zet college aan tot bouw tiny houses en eenpersoonswoningen | NH Gooi
  • Regio Blaricum
  • Thema Wonen
  • Zaterdag 23 oktober om 14:09 | bijgewerkt: om 14:39 uur
  • Daan Visser

Na jarenlang gepraat zet de Blaricumse raad het college aan om tiny houses en eenpersoonswoningen te bouwen. Zowel de coalitie- als oppositiepartijen hebben vergelijkbare moties ingediend die allemaal werden aangenomen. Raadslid Ramona Beemsterboer van coalitiepartij Hart voor Blaricum legt in het programma NH Gooi Zaterdag uit wat de moties moeten bereiken. 

Tiny Houses Blaricum
Tiny Houses Blaricum Hart voor Blaricum

De bouwplannen die in Blaricum klaarliggen zijn vrijwel uitsluitend voor gezinswoningen, terwijl het aantal kleine huishoudens in de gemeente toeneemt. Zowel de coalitie- als de oppositiepartijen in de raad willen dat het college zich nu in gaan zetten voor de bouw van woningen voor deze snel stijgende groep starters. 

Coalitiemotie

De coalitiemotie, geschreven door Hart voor Blaricum, moet ervoor zorgen dat het college ook concreet onderzoek gaat doen naar het fenomeen tiny houses en small houses. Iets wat de partij eerder dit jaar ook al opwierp.

Het beeld dat mensen hebben bij tiny houses klopt volgens Beemsterboer niet. "Pipowagens op wieltjes met opklapbedden: dat klopt allang niet meer. We hebben het over kleine woonvormen." Dit onderzoek moet volgens Beemsterboer voor kaders en richtlijnen zorgen die duidelijkheid geven van wat mogelijk is in het woningbestand.

Oppositiemotie

Ook de VVD en D66 dienden een motie in. De partijen vragen dat het college in alle bouwplannen die langs de raad moeten aandringen op de bouw van woningen voor kleine huishoudens. Ook wil de oppositie dat het college bij bouwplannen van woningcorporaties geld bij gaat leggen voor de bouw van kleine woningen. Onderzoek naar deze woonvormen moet uit het potje voor volkshuisvesting komen, waar nu ongeveer 4,3 miljoen euro in zit. 

Hoewel de moties dicht bij elkaar liggen, is er niet voor gekozen om een raadsbreed gedragen motie in te dienen. Beemsterboer betreurt dit, maar geeft aan dat in de originele moties wat verschillen zaten. Dat ging vooral om een aantal politieke keuzes en woordgebruik. Na een lange schorsing en aanpassingen aan beide moties, zijn beide moties ondanks dat wel raadsbreed aangenomen. 

Luister het hele interview terug via deze link.

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? De bijeenkomst van 27 november gaat niet door, maar meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

De lunchclub

Vandaag om 12:00.

Terugluisteren