ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Hilversumse wijkpost aan Larenseweg is extra oogje in het zeil en moet verloedering tegenaan | NH Gooi
  • Regio Hilversum
  • Maandag 09 mei 2022 om 19:03
  • Ingmar Meijer

Een wijkpost waar onder meer handhavers en de wijkagent gebruik van maken, moet voor extra oren en ogen zorgen aan de Hilversumse Larenseweg. Het moet er vooral voor zorgen dat de straat aan de oostkant van Hilversum niet nog verder verloedert, zoals ondernemers vrezen. 

Larenseweg Hilversum
Larenseweg Hilversum Gemeente Hilversum

De Larenseweg, de Kleine Drift en de Zuiderweg - in Hilversum bekend als de driehoek - moet er omstreeks 2030 compleet anders uitzien. En dat is maar goed ook: nu is het niet Hilversums mooiste plekje. Deze straten maken deel uit van het zogeheten 'Bruisend Hart' en moet zo rond 2030 herontwikkeld zijn en onderdeel zijn van de nieuwe entree van het stationsgebied aan de oostkant van het station.

Metamorfose

Het is dus wachten op een grondige opknapbeurt. De straten ogen vervallen en de panden zelf kennen eel achterstalig onderhoud. Dat is een doorn in het oog van de ondernemers, die in onzekerheid leven. Zij weten niet hoe de toekomst eruitziet in dit gebied. Kunnen zij terugkeren na de metamorfose? Heeft het zin om nu nog te investeren? Van de gemeente krijgen zij geen duidelijk antwoord en dus is er al even onmin tussen beide partijen. 

Duidelijk is wel dat de gemeente plannen heeft voor dit gebied. Daarom is er een vookeursrecht gevestigd, wat betekent dat Hilversum als eerste de panden mag kopen. Van de in totaal 55 is de gemeente nu van zo'n 15 panden de eigenaar. 

Oogje

Eén daarvan is de Larenseweg 14. Dat moet voor de komende jaren het gezamenlijke onderkomen zijn van de politie, de boa's en de buurcoördinator. Dit is een initiatief van de gemeente en het politiekorps. Volgens wethouder Arno Scheepers kunnen de mensen die al in de wijk actief zijn nog beter een oogje in het zeil houden en ergere verloedering en overlast voorkomen.

Daarmee erkent hij deels de klachten van de ondernemers. Hun kritiek heeft meegespeeld om midden in het winkeldeel van de Larenseweg de wijkpost te openen, maar wat de VVD-bestuurder gaat het wel wat verder dan dat. Ook buurtbewoners moeten hier terecht kunnen voor een luisterend voor of consult.

Daarnaast past de komst van de wijkpost bij de trend die gaande is. Scheepers zegt dat Hilversum al veel investeert in Oost en dan met name om meer reuring te brengen. Hij wijst naar het even verderop gelegen Oosterspoorplein, waar nu De Kwekerij wordt opgebouwd.

De mensen die het pand daadwerkelijk gaan bemannen vinden de plek in de buurt fijn. Dat ze daarnaast met elkaar kunnen optrekken in hun werkgebied is vooral praktisch. In plaats van overleg via de Whatsapp is de Larenseweg een handige plek om bijvoorbeeld een casus te bespreken. "Dat scheelt weer een ritje naar het raadhuis", zo meent de wethouder. 

Hulp van de wijkagent en handhaver

De Larenseweg 14 kent geen vaste openingstijden of inloopmomenten. Wie de wijkagent, wijkhandhaver of buurtcoördinator wil spreken moet volgens Scheepers goed de social mediakanalen van de gebruikers in de gaten houden. 

Ook zien de deelnemende partijen de wijkpost aan de Larenseweg als een proef. Als dit een succes blijkt te zijn dan sluiten zij niet uit dat er op meerdere locaties in Hilversum wijkposten komen. Voor de politie is dat een mooie bijkomstigheid. Sinds de verhuizing naar de Bonairelaan in februari vorig jaar - omdat er een nieuw politiekantoor wordt gebpuwd op de Groest - is het blauw minder zichtbaar in Hilversum, zo zijn de geluiden. 

Opening wijkpost aan de Larenseweg
Opening wijkpost aan de Larenseweg NH Nieuws

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
  • ONAIRWIN | Vandaag om 19:00.
  • Erwin Bakker. Volg ons op Instagram @onairwin
  • Muziek & Informatie | Vandaag om 21:00.
  • Non-stop muziekmix en regionieuws
Net gemist?

All Inclusive

Gisteren om 20:00.

Terugluisteren