ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Gezin van gesloten woning in Huizen mag nog niet terug naar huis | NH Gooi

Gezin van gesloten woning in Huizen mag nog niet terug naar huis

  • Vrijdag 08 juli 2022 om 18:03 | bijgewerkt: vrijdag 22 juli 2022 om 11:13 uur
  • Daan Visser

De rechter heeft bepaald dat het gezin van een van de twee gesloten woningen in Huizen nog niet terug naar huis mag. De huizen werden vorige week door de burgemeester gesloten wegens 'onmiddellijk gevaar'. De motivatie van de rechter voor dit besluit volgt volgende week.

Bewakingseenheid aanwezig op de Roef in Huizen
Bewakingseenheid aanwezig op de Roef in Huizen|NH Nieuws

Zondag 3 juli besloot de burgemeester twee woningen aan de Roef in Huizen maar liefst tien dagen te sluiten. Waarom de woningen dicht moesten is niet bekend, maar het Openbaar Ministerie en de politie lieten burgemeester Niek Meijer weten dat er 'onmiddellijk gevaar' zou zijn voor omwonenden. Op basis hiervan nam Meijer dit besluit en werden de bewoners uit huis geplaatst.

Maar deze beslissing was tegen het zere been van een gezin dat een van de twee huizen bewoont. Ze stapten naar de bestuursrechter om dit besluit van de burgemeester te schorsen. Vrijdagmiddag zaten de vader, moeder en zoon met hun advocaat in de rechtszaal. Aanwezig was onder anderen ook burgemeester Niek Meijer en de vertegenwoordiger van woningcorporatie de Alliantie, waarvan het gezin het huis huurt. 

De moeder van het gezin nam als eerste het woord en begon een emotioneel betoog dat ze graag naar huis wilde. Bij de locatie waar ze nu met haar man en zoon verblijft voelt ze zich niet op haar gemak. Wat het gezin vooral steekt is dat ze uit het niets het huis moesten verlaten, zo stellen ze. “Wij wisten niet wat er aan de hand was. Wij hebben niets te maken met wat er speelt", legt ze in de rechtszaal uit. "Maar we worden als criminelen behandeld en dat accepteer ik niet."

Ook de rechter en de burgemeester erkennen dat volgens de gegevens die ze hebben het gezin niet wordt verdacht van criminele feiten. "Het gezin treft geen blaam", aldus de rechter. Het zou gaan om een bedreiging op het huis, waarbij een ex-familielid zou zijn betrokken. Echter zou deze persoon ook al maanden niet in Huizen zijn geweest en geen contact hebben met de bewoners van het gesloten huis. 

Uitspraak 

Maar aan het einde van de middag bepaalde de rechter toch dat het gezin nog niet naar huis kan. Een argumentatie hierachter volgt pas volgende week, omdat de rechter voor het weekend graag duidelijkheid wilde geven aan het gezin over waar ze aan toe zijn. De woningen blijven zoals het er nu naar uitziet nog gesloten tot en met 13 juli.

Aan het einde van de zitting, voordat de rechter een uitspraak had gedaan, gaf de vertegenwoordiger van de Alliantie aan geen reden te zien om het huurcontract met het gezin te ontbinden. De burgemeester deed ook een poging tot toenadering en stelde voor om maandag, als de politie een nieuwe veiligheidsupdate heeft gegeven, met de familie te zitten om de toekomstige terugkeer in de woning zo soepel mogelijk te laten lopen.