ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Omgekeerde vlaggen lijken zeker nog een maand te hangen in Eemnes | NH Gooi
  • Regio Eemnes
  • Thema Politiek
  • Dinsdag 02 augustus om 13:53 | bijgewerkt: om 13:54 uur
  • Ingmar Meijer

Voorlopig hangt de omgekeerde Nederlandse driekleur nog wel even aan lantaarnpalen in Eemnes. De gemeente is in overleg met boeren over een datum waarop deze uiting van protest aan gemeentelijke eigendommen dan echt weg moet zijn. Vooralsnog klinkt begin september als een nieuwe streefdatum.

Twee omgekeerde Nederlandse vlaggen bij de BEL Combinatie in Eemnes
Twee omgekeerde Nederlandse vlaggen bij de BEL Combinatie in Eemnes NH Nieuws

Hoewel dit geen harde deadline lijkt te zijn, oppert het Eemnesser gemeentebestuur de deadline nu als 'mogelijke datum'. Wethouder Theo Reijn heeft deze datum al eerder genoemd. 

Volgens de gemeente is dit een 'natuurlijk moment' om de omgekeerde vlaggen te verwijderen van lantaarnpalen, viaducten en andere gemeentelijke eigendommen. Dit is bijvoorbeeld na Pulling Eemnes, een belangrijk evenement voor de boeren dat plaatsvindt op vrijdag 26 en zaterdag 27 augustus. 

Gevaarlijke situaties

Daarnaast is deze datum voor het begin van het najaar. In die periode stormt en regent het meer en dan neemt het risico toe dat de opgehangen vlaggen losraken. Dat kan voor gevaarlijke situaties zorgen, meldt de gemeente Eemnes. De vlaggen kunnen op auto's terechtkomen. 

"Het weghalen van de vlaggen door de gemeente zou niet getuigen van begrip voor de zorgen van de boeren"
gemeente eemnes

De gemeente en de boerenorganisaties zijn nog altijd in overleg over het moment dat de vlaggen weg moeten zijn. Uitingen van protest aan gemeentelijke eigendommen zijn helemaal niet toegestaan.

Na een korte gedoogperiode kwam Eemnes met het verzoek aan de boeren om de ondersteboven hangende Nederlandse driekleur vóór maandag 25 juli weg te halen. Maar dat is niet gebeurd. 

Unanieme steun

Duidelijk is dat de gemeente nu in een spagaat zit. "De gemeenteraad heeft unanieme steun aan de boeren uitgesproken. Het weghalen van de vlaggen door de gemeente zou niet getuigen van begrip voor hun zorgen. Aan de andere kant vragen wij begrip van de boeren voor de mensen die zich aan de omgekeerde vlaggen ernstig storen", geeft de gemeente als reactie op vragen van NH Nieuws. 

Bij de gemeente zijn enkele steunbetuigingen voor de boeren binnengekomen als een aantal klachten over het verkeerd ophangen van de Nederlandse vlag. Vooral militairen en veteranen storen zich hieraan. De omgekeerde vlaggen bij het gemeentehuis, waar de meeste klachten over zijn binnengekomen, zijn inmiddels wel weg. 

Onrust

Gisteren meldde PvdA Eemnes dat de boerenacties voor een grotere tweedeling zorgt in het dorp. Daar maakt de oppositiepartij zich zorgen over. De sociaaldemocraten roepen het college op om deze onrust in de samenleving aan te pakken door bijvoorbeeld deze maand een bijeenkomst te houden waar voor- en tegenstanders met elkaar in gesprek kunnen gaan.

Volgens burgemeester en wethouders is de tweedeling in Eemnes niet groter dan in andere delen van Nederland. Er is geen sprake van radicalisering van de discussie en polarisatie in Eemnes, zo meldt het college aan NH Nieuws.

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
  • All Inclusive | Vandaag om 19:00.
  • Ton Ensink is je gastheer in het muzikale en informatieve All Inclusive hotel.
  • Muziek & Informatie | Vandaag om 21:00.
  • Non-stop muziekmix en regionieuws
Net gemist?

Jazznotes

Gisteren om 20:00.

Terugluisteren