ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Weer oproep: asielzoekerscentrum Crailo moet weer open om asielcrisis te verlichten | NH Gooi
  • Regio Crailo
  • Thema Het weer
  • Maandag 22 augustus 2022 om 15:25 | bijgewerkt: om 15:33 uur
  • Ingmar Meijer

Maak Crailo weer klaar als asielzoekerscentrum nu Nederland kampt met een groot opvangprobleem van vluchtelingen. Daarmee kan 't Gooi een beduidend grotere bijdrage aan de opvang leveren. Dat is het duidelijke verzoek van Stichting Natuur en Landschap het Gooi (SNLG) aan het adres van staatssecretaris Eric van der Burg van Asiel en Migratie. Ze hebben de staatssecretaris een brief gestuurd.

Voormalige ingang asielzoekerscentrum Crailo
NH Nieuws

Wat de stichting betreft wordt het voormalig asielzoekerscentrum weer opgebouwd om de komende tijd dienst te doen als vluchtelingen opvang. Op het terrein kunnen - zo berekent de stichting - door het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en de landelijke overheid veel vluchtelingen opgevangen worden. 

Dat is hard nodig. Nederland kampt momenteel met een groot probleem. Het aanmeldcentrum in het Groningse Ter Apel stroomt over. Honderden vluchtelingen, die zich willen aanmelden, moeten daar bijvoorbeeld buiten slapen, omdat er geen plek meer is voor ze.

Nood hoog

De nood is hoog en de locatie aan de Amersfoortsestraatweg in Gooise Meren kan heel goed uitkomst bieden, zo meent de stichting in de brief aan de staatssecretaris. "Het AZC Crailo heeft zonder overlast te geven voor natuur en landschap in het Gooi jarenlang in de tachtiger en negentiger jaren goed gefunctioneerd", meldt de SNLG. Dus waarom zou dat nu niet nog eens kunnen?

De stichting vindt dat de Gooise gemeenten nu te weinig doen om asielzoekers onderdak te bieden. In de brief is te lezen dat de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek in hun optiek zelfs 'ernstig in gebreke is' als het gaat over de opvang van asielzoekers. Daar mag wel wat meer inzet getoond worden, is de lezing van SNLG.

Heel lastig

Afgelopen voorjaar liet de veiligheidsregio weten dat het heel lastig is om aan de opdracht van het Rijk te voldoen om gezamenlijk 2.000 opvangplekken te bieden aan gevluchte Oekraïners.

Om Ter Apel een beetje te ontlasten heeft 't Gooi in juni samen met Flevoland beloofd om 150 vluchtelingen op te vangen. Eerder heeft Hilversum 54 vluchtelingen voor een maand ondergebracht in Hotel Gooiland.

Tekst gaat door onder het kader.

Politieke vragen over Gooise opvang vluchtelingen

Kan het allemaal niet een tandje meer? Het nieuws dat de Gooi en Vechtstreek tot de vier regio’s in het land behoort waar te weinig bedden zijn voor Oekraïners én andere vluchtelingen roept vragen op bij de politiek. De Gooise gemeenten moeten gezamenlijk 2.000 Oekraïners opvangen en nog eens 225 vluchtelingen, maar dat lukt niet.

Inmiddels hebben Democraten Hilversum en hun lokale collega’s van de PvdA om opheldering gevraagd bij het college van burgemeester en wethouders. Beide partijen willen weten hoeveel vluchtelingen de veiligheidsregio nu opvangt en wat er nu aan gedaan wordt om meer bedden te realiseren.

Meest duurzame wijk

Bij dit alles hoort wel een maar. Crailo is sinds 2017 in handen van de gemeenten Laren, Gooise Meren en Hilversum. Op Crailo moet de meest duurzame wijk van het land verrijzen. Dat is de ambitie van de drie Gooise plaatsen. Naast bijna 600 woningen en een kleine vijf hectare aan bedrijventerrein wordt een deel teruggeven aan de natuur. Dit traject loopt inmiddels al jaren.  

GEM Crailo BV, die het oude defensieterrein namens de drie gemeenten ontwikkelt, is benaderd voor een reactie op de brief van SNLG. Omdat het buurtschap de brief niet onder ogen heeft gehad, blijft een reactie nog even uit. 

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
  • NH Gooi Chill | Vandaag om 23:00.
  • Ballads & easy-listening muziekmix en regionieuws.
  • NH Gooi Chill | Morgen om 00:00.
  • Ballads & easy-listening muziekmix en regionieuws.
Net gemist?

Kick Down

Vandaag om 20:00.

Terugluisteren