ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Zorgen over aanpassen rotondes voor snelle bus in Huizen: "Raad is verkeerd ingelicht" | NH Gooi
  • Regio Huizen
  • Thema Politiek
  • Woensdag 25 januari om 17:30 | bijgewerkt: om 17:40 uur
  • Ingmar Meijer

Fluit de wethouder terug. Dat is de duidelijke boodschap van Rob Aardewijn aan de politiek in Huizen. De gemeenteraad gaat zich buigen over het veranderen van een aantal rotondes in voorrangspleinen. Dit is volgens onderzoek nodig zodat de snelle bus eenvoudig en soepel de route kan rijden in Huizen. Volgens de betrokken Huizer kan de raad geen juist besluit nemen, omdat de politiek onvolledig en verkeerd is ingelicht. 

Huizermaatweg in Huizen
Huizermaatweg in Huizen NH Nieuws
Sinds een goede maand rijdt de snelle bus (HOV) al tussen Huizen en Hilversum. Maar in de komende jaren is er op verschillende locaties nog flink wat werk te verrichten. Opstapplekken zijn er nog niet, zoals in Eemnes. Daar is vorig jaar zomer pas het startschot voor gegeven. In Blaricum en ook in Huizen moet nog het nodige gebeuren om de bedachte route helemaal goed in te richten. 

HOV-waardig

Op de Huizermaatweg in Huizen betekent dat onder meer dat een aantal rotondes verdwijnen. Binnen de gemeente zijn er veel van deze kruisingen waar fietsers en voetgangers voorrang hebben. Na zo'n twintig jaar is dat er behoorlijk ingesleten bij de weggebruikers. Maar dat gaat op een aantal plekken veranderen, zodat de snelle bus voorrang krijgt. Deze moeten 'HOV-waardig' worden, meldt Rob in zijn meest recente brief aan de lokale politiek.
 
Eerder klom de betrokken Huizer al in de pen. In dit schrijven liet hij weten dat de route van de HOV-bus voor het verkeer in Huizen een ongunstig effect heeft. Voor de fietser en de voetganger wordt het juist onveiliger, is zijn overtuiging. Deze brief is vanavond onderwerp van gesprek in de commissie.
Daarna is hij verder gaan graven. Hij wilde vooral weten waarom de rotondes voorrangspleinen moet worden. Rob heeft onder meer het rapport gelezen van een onderzoeksbureau. Naar eigen zeggen viel hij van de ene in de andere verbazing. Kort door de bocht gezegd: het is volgens hem een nogal eenzijdig document waarin vooral de positieve punten voor de HOV-bus zijn opgesomd, maar de mindere kanten niet of maar een heel klein beetje worden belicht. "Op cruciale punten is het rapport onvolledig en geeft het een verkeerde voorstelling van zaken", concludeert hij.

Geen onderbouwing

"Het grote nadeel van het voorrangsplein, namelijk dat de fietsers en voetgangers geen voorrang meer hebben bij het oversteken, wordt helemaal niet vermeld", geeft hij aan. Daarnaast zijn zebrapaden, die er nu wel zijn bij de rotondes, niet ingetekend in het rapport. 
 
"De onderbouwing waarom de rotondes van de Huizermaatweg vervangen moeten worden door voorrangspleinen ontbreekt volledig. Sterker nog; de rotonde wordt niet eens meegenomen in de vergelijking met andere mogelijke oplossingen voor de rotondes", is een ander voorbeeld.

Verkeerslichten

Bij voorrangspleinen die op de doorgaande weg te veel verkeer aantrekken in de spits zijn verkeerslichten nodig. In Hilversum is dat bijvoorbeeld gebeurd op de Diependaalselaan. Dat is nodig zodat de weggebruikers van de zijwegen ook hun moment krijgen om over te steken, anders staan zij heel lang wortel te schieten. Rob mist de onderbouwing voor de verkeerslichten op de Huizermaatweg, terwijl die in zijn ogen straks wel nodig zouden zijn.
 
Op basis van deze onthouden of halve informatie mag en kan de gemeenteraad van Huizen niet besluiten om de rotondes op de Huizermaatweg te veranderen, zodat de snelle bus '15 tot 20 seconden kan winnen'. De briefschrijver roept de politiek dan ook op om de rotondes zo te laten als ze zijn. "Dat rapport is alleen maar drijfzand", zegt hij. "Laat de fietser, de voetganger en de buspassagier niet de dupe worden van de snelle bus."

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
  • NH Gooi Chill | Morgen om 00:00.
  • Ballads & easy-listening muziekmix en regionieuws.
  • Muziek & Informatie | Morgen om 02:00.
  • Non-stop muziekmix en regionieuws
  • ONAIRWIN | Morgen om 19:00.
  • Met Erwin Bakker. Volg ons op Instagram @onairwin
Net gemist?

Vroeger of Later

Vandaag om 21:00.

Terugluisteren