ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Illegaal afgemeerde bootjes moeten weg: u heeft een maand de tijd, anders doen wij het | NH Gooi

Illegaal afgemeerde bootjes moeten weg: u heeft een maand de tijd, anders doen wij het

  • Afgelopen vrijdag om 11:08 | bijgewerkt: afgelopen maandag om 09:35 uur
  • Erik Bootsman

De gemeente Wijdemeren gaat illegaal aangemeerde boten en wrakken verwijderen. Opsporings Ambtenaren zijn begonnen met het waarschuwen van de booteigenaren. De boodschap is: haal je boot hier weg anders doen wij het. 

BOA's waarschuwen voor illegaal afmeren
BOA's waarschuwen voor illegaal afmeren|Erik Bootsman

Het zijn keurige brieven van de gemeente Wijdemeren die op de illegaal afgemeerde bootjes worden geplakt. Maar de boodschap is glashelder; Uw boot ligt hier illegaal en u heeft een maand de tijd om uw scheepje te verwijderen. Afmeren aan de gemeentelijke oevers mag niet meer en om dit te kunnen handhaven is er een wijziging doorgevoerd in de Algemene Plaatselijke Verordening, APV, van de gemeente. 

Sommige boten hebben we al eerder gezien
Alex Buitenhuis

“Sommige boten hebben we al eerder gezien” zegt BOA Alex Buitenhuis tijdens het aanplakken aan de ’s Gravelandse vaart. “Er ligt er hier één die we al eerder hebben gewaarschuwd. De eigenaar heeft het scheepje nu van de Spiegelplas naar deze plek gebracht.” Maar met de nieuwe regeling kan dit niet meer. Naar een ander plekje verschuiven moet nu afgelopen zijn. De boten moeten echt naar een officiele aanlegplaats of uit het water.

Nu echt weg

De regel is ingevoerd om de oevers van de gemeente te beschermen en overlast en milieuschade tegen te gaan. Er liggen een stuk of acht bootjes langs de s’ Gravelandse vaart die een waarschuwingsbrief krijgen. En dan liggen er ook nog wrakken onder water. Eigenaren van particuliere oevers mogen nog wel één boot afmeren aan hun eigen grond. Wel adviseert de gemeente deze boten aan te melden zodat ze niet per ongeluk worden verwijdert. Alle fout afgemeerde boten waarvan de gemeente niet weet van wie ze zijn krijgen nu een waarschuwing.

Nog een maand de tijd

Voor alle andere boten geldt dat ze echt weg moeten zijn voor 10 november. Na die datum volgt een opruimactie en komt er een schip met een grijper om de illegaal afgemeerde scheepjes te verwijderen of zelfs te vernietigen.

BOA's waarschuwen voor illegaal afmeren
BOA's waarschuwen eigenaren|Erik Bootsman