ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Hilversumse tunnel moest een lichtkunstwerk worden, maar dat is niet helemaal gelukt | NH Gooi
  • Thema Werk
  • Zondag 28 april om 10:53 | bijgewerkt: om 11:38 uur
  • Ingmar Meijer

Een kleurrijke lichtkunstwerk: dat is wat de Hilversumse Beatrixtunnel had moeten worden door het ophangen van een paar dure lampen. Geïnspireerd op de beroemde Zutphense Marstunnel. Vlak voor het weekend gingen de lampen voor het eerst aan, maar of het werk geslaagd is, is nog maar de vraag.



Zoek de verschillen: links de tunnel in Zutphen, rechts de Hilversumse. 

Met de beelden van de gekleurde Zutphense lichttunnel in het hoofd gingen vrijdag even voor 21.00 uur de nieuwe ledlampen in de Beatrixtunnel aan. Maar dat was toch een beetje een teleurstelling: in de verste verte leek dat niet op de Zutphense variant, waardoor Raoul van de Wetering zich jaren terug heeft laten inspireren. 

"Ik zag die tunnel in Zutphen, die internationale faam heeft, en dacht: 'Holy shit, zo kunnen we de Beatrixtunnel ook verlichten'. Vier jaar terug heb ik een pitch geschreven en toen heeft Arno Scheepers later het idee, wat het eerste idee is van Hilversummers.nl, opgepakt", vertelde Van de Wetering.

Dat de 'kleurenexplosie' in Hilversum anders uitpakt, heeft wel wat redenen, vertelt wethouder Arno Scheepers. Zo mag het licht geen afleidende factor zijn voor automobilisten. Dat is de reden waarom het klinische witte licht is blijven hangen in het gedeelte waar de auto's rijden. 

Geen boor

Daarnaast is het absoluut verboden om een boor in de Hilversumse tunnel te zetten. De opdracht om nieuwe verlichting aan te brengen, was daardoor 'ingewikkeld', aldus de bestuurder. De oplossing is uiteindelijk gevonden om kabelgoten boven de al bestaande verlichting te plaatsen. 

Hilversum heeft nu een 'hippe Beatrixtunnel'. De gekleurde lampen moeten fietsers en voetgangers een warmer en sociaal veiliger gevoel geven. Lang niet iedereen voelt namelijk zich in de avond- of nachtelijke uren prettig in de tunnel.

Extra veel geel-blauw

Met de nieuwe verlichting, die Hilversum overigens 40.000 euro heeft gekost, kan de gemeente 'spelen'.

De lampen kunnen meebewegen met de tijd van het jaar. Zo kleurde de 86 jaar oude Beatrixtunnel vrijdag rood-wit-blauw in verband met Koningsdag. "Dit jaar doen we extra veel geel en blauw in verband met het 600-jarig bestaan van Hilversum", zei Scheepers. 

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

OLM

Vandaag om 16:00.

Terugluisteren