ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Aanleg van natuurlijke vijver als waterberging in Laren kan beginnen | NH Gooi

Aanleg van natuurlijke vijver als waterberging in Laren kan beginnen

  • Dinsdag 25 juni om 14:47 | bijgewerkt: om 14:57 uur
  • Pieter Witte (NH Gooi)

De aanleg van een natuurlijke vijver op de Brink in Laren, die kan dienen als waterberging, kan eind van dit jaar van start gaan. Hoewel het graven van de vijver eerder had kunnen beginnen, wilde de gemeente eerst de hele bezwaarprocedure afwachten. Het laatst overgebleven bezwaar is nu van tafel, zodat het brinkdorp kan starten met het grote plan om Laren tegen extreme buien te beschermen.

De Brink in Laren
De Brink in Laren |NH Media / Ingmar Meijer

Het was wachten maar het moest gebeuren: de aanleg van een waterreservoir waar overtollig regenwater in weg kan stromen. De strijd in Laren tegen overstromingen is namelijk al lang aan de gang.

De start van de werkzaamheden liet nog op zich wachten, omdat er een paar bezwaren waren ingediend tegen de voorgenomen vijver op de Brink.

Waterberging

Daarvan bleek maar één bezwaar echt in behandeling te kunnen worden genomen en ook die is nu ongegrond verklaard. Dat betekent dat in het najaar een grotere vijver op de plek van de Coeswaarde komt. Hierdoor ontstaat een ‘waterberging’, een opvang voor het teveel aan hemelwater.

De berging is volgens de gemeente een ‘essentieel onderdeel van het Masterplan’ in de strijd tegen wateroverlast bij de steeds extremere buien van tegenwoordig.

Geen bladeren

In het najaar gaat pas de eerste schop in de grond. De bomen rondom en op de Brink hebben deze zomer het water hard nodig; als ze uiteindelijk hun bladeren hebben laten vallen, is dat de beste periode om de vijver uit te graven.