ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Skatebaan Bussum krijgt feestelijke opening voor en door jongeren: 'Heilige grond' | NH Gooi

Skatebaan Bussum krijgt feestelijke opening voor en door jongeren: 'Heilige grond'

  • Vrijdag 12 juli om 13:29 | bijgewerkt: om 13:45 uur
  • Pieter Witte

Na maanden regen, waardoor het project vertraging opliep, krijgt de opgeknapte skatebaan in Bussum dit weekend eindelijk een feestelijke opening. Op initiatief van de skaters zelf. Ze werken samen met de gemeente en Stichting Talent And Dreams (STAD). Dat de Gooise skaters zaten te snakken naar hun eigen park erkent ook Roos de Jager van STAD: “Het is heilige grond voor de jongeren.”

De nieuwe skatebaan in Bussum
De nieuwe skatebaan in Bussum |Pieter witte

Maandenlang heeft de renovatie geduurd, maar het beton is inmiddels uitgehard. De stalen buizen zijn voorzien van een laklaag, de aarden wallen opgeworpen en het hekwerk staat fier overeind. Stuntsteppers en BMX fietsers hebben, om elkaar niet in de weg te zitten, een eigen gedeelte op het park en de skaters hebben een hoger en uitdagender parcours gekregen. Kortom: de Bussumer skatebaan is klaar voor de opening dit weekend.

Van goed idee tot project

Stichting Talent And Dreams (STAD) is het bureau waar jongeren met een goed idee kunnen aankloppen. “Eigenlijk regelen wij alle zaken, zoals bijvoorbeeld subsidies en vergunningen, om een project te realiseren”, legt Roos de Jager van STAD uit. Zij is op de skatebaan in Bussum met jongeren gaan praten en daar bleek dat de skateliefhebbers zelf iets wilden organiseren voor de opening.

“Het is voor én door jongeren. Zij hebben een idee en hebben daarbij hulp nodig”, vertelt De Jager over het initiatief van de jonge skaters. De opening van de skatebaan is ook bedoeld als festival voor de buurt en het laat zien hoe belangrijk deze hot spot is voor jongeren. Vrijwel iedereen die De Jager sprak, had het over de ‘heilige grond’. In Gooise Meren zijn er verder ook niet veel plekken waar jongeren hun skateskills kunnen beoefenen.

Ollies en Volcano`s

En die skatevaardigheden zijn na de officiële opening op zaterdag te zien: dan zal er namelijk een spectaculaire skate-race beginnen. En er zullen meerdere aspecten van de skatecultuur dit weekend voorbij komen.

Zo zijn er kraampjes met jonge ondernemers, die skatekleding of skateboardaccessoires verkopen. En gedurende de dag zijn er de nodige skateboard ‘tricks’ te zien en kun je ze zelf uitvoeren natuurlijk.

" 's Avonds verandert het skatepark in een magische plek, verlicht door de gloed van gekleurde lampen en neon-verlichte skateboards"
Maxim - skater

Het evenement is voor en door skaters bedacht maar even goed is het de bedoeling om gewoon samen te komen met de buurt en te laten zien dat het skatepark heel uitnodigend en toegankelijk voor jongeren is.

Ollies en vulkanen

Maar ook als je een wat oudere jongere bent, kun je er nog steeds je ‘ollies’ maken of skatend de ‘volcano hip’ nemen, een obstakel in de vorm van een vulkaan.

En als de avond is gevallen op de dag van de opening, verzucht een skater: “dan verandert het skatepark in een magische plek, verlicht door de gloed van gekleurde lampen en neon-verlichte skateboards.” Tegen die tijd is de barbecue ook aangestoken.

Stil, niet stilstaan

De Jager vertelt dat ze voor de zekerheid nog op het laatste moment een enorme lading hamburgers heeft ingekocht. De avond sluit af in stilte maar niet stilstaand: een silent disco voor degene die nog niet genoeg bewogen heeft.

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.