ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Halverwege de vorige eeuw zette dit showbizzhuwelijk Hilversum op zijn kop | NH Gooi

Halverwege de vorige eeuw zette dit showbizzhuwelijk Hilversum op zijn kop

  • Maandag 05 augustus om 15:00 | bijgewerkt: om 15:06 uur
  • Petra de Beij

Hilversum stond ruim zestig jaar geleden op zijn kop voor hét showbizzhuwelijk van het jaar: de bruiloft van de bekende 'Europe's First Lady of Jazz' Rita Reys met pianist en presentator Pim Jacobs. Ze trouwden op in 1960 in het raadhuis van Hilversum, met burgemeester Joost Boot als ambtenaar van de burgerlijke stand. 

NH Nieuws

Rita Reys heeft een bijzondere link met Hilversum. Toen ze negentien was, in 1943, vertrok ze vanuit haar geboorteplaats Rotterdam naar Hilversum om te gaan werken bij Benelux, een bekende dancing aan de Groest. Daar komt muzikant Wessel Ilcken graag naar haar luisteren. In 1945 trouwen ze en krijgen een dochter.

Het huwelijk duurt maar kort. Wessel komt op jonge leeftijd te overlijden en Rita staat er alleen voor. Het is een tragedie voor de dan al zeer populaire jazz-zangeres.

Stapelverliefd

Rita ging steeds vaker samenwerken met het trio van pianist Pim Jacobs, die ze ook al kende uit de band van Wessel. Pim blijkt stapelverliefd op Rita, en na een optreden in Groningen vraagt hij haar, op weg terug naar huis, ten huwelijk.

Ze trouwen in 1960 in het raadhuis in Hilversum. Het Polygoonjournaal doet er verslag van. Burgemeester Joost Boot reikt Pim en Rita bij deze gelegenheid het eerste exemplaar uit van hun elpee 'Marriage in modern jazz'. 

Pim komt in 1996 te overlijden, Rita in 2013 na een imposante carrière die maar liefst 72 jaar duurde.

Hilversum 600 jaar

Voor de viering van 600 jaar Hilversum dook Beeld & Geluid de archieven in op zoek naar bijzondere beelden over de mediastad. Het komende jaar, elke maandag om de twee weken, laat NH Gooi online en op televisie deze bijzondere beelden zien.

Zo zijn er beelden van de opening van de Beatrixtunnel in 1938, de oorsprong van het TBC fonds, het jubilerende radioprogramma Kleutertje Luister en de start van de Wisseloord Studio’s. De geschiedenis van Hilversum is tot het einde van het feestjaar 2024 gratis te bekijken in de lounge van Beeld & Geluid.