ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Hele zomer lang vinger aan de pols als Muider brug ondanks protest vaker opengaat | NH Gooi

Hele zomer lang vinger aan de pols als Muider brug ondanks protest vaker opengaat

  • Dinsdag 15 juni 2021 om 18:07
  • Sjoerd Stoop

De Amsterdamse Poortbrug van Muiden gaat vanaf vandaag toch veel vaker open. Dat maakt de gemeente Gooise Meren bekend. Er was eerder veel protest tegen het plan, omdat bewoners vrezen dat het verkeer door hun stad helemaal vast komt te staan als de brug meerdere keren per uur opengaat. 

Proef Amsterdamse Poortbrug Muiden
Proef Amsterdamse Poortbrug Muiden|NH Nieuws / Mark Arents

De Amsterdamse Poortbrug ging tot nu toe slechts een paar keer per dag open, maar moet vanaf nu twee tot drie keer per uur opengaan. Dat was al langer een wens van Muiden. De reden: het vaarverkeer neemt toe. Veel bewoners van de naastgelegen nieuwbouwwijk de Krijgsman hebben een bootje en willen daar op zonnige dagen maar al te graag mee de Vecht of het IJmeer op. 

Vanaf het eerste plan klonk er echter ook veel protest. Bewoners wezen er meteen al op dat het verkeer zelfs met de beperkte bedieningstijden vaak al helemaal vaststond. Als de brug vaker opengaat, zou dat alleen maar erger worden. Daarnaast waren er zorgen over de bereikbaarheid van Muiden voor hulpdiensten. 

Proef van een paar maanden

De zorgen bereikten ook de provincie, die toestemming moest geven. De provincie had twee weken geleden nog veel vragen. De omstreden langere bedieningstijden gaan vanaf nu toch gelden, maar niet voor twee jaar, zoals eerder gepland. Dat durft de provincie nog niet aan. Het komende vaarseizoen wordt eerst bekeken welke effecten de langere bedieningstijden hebben op het verkeer door de stad. 

De komende twaalf weken houdt de gemeente vinger aan de pols. Zo worden er onder meer verkeerstellingen gedaan. Elke maand worden de effecten van de bedieningstijden ook nog eens besproken met onder meer de brandweer, de politie, bewoners en de stadsraad van Muiden.