ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Scholieren leggen zoektocht naar Hilversumse oorlogslachtoffers vast | NH Gooi
  • Regio Hilversum
  • Thema Onderwijs
  • Donderdag 21 april 2022 om 19:30 | bijgewerkt: zondag 24 april 2022 om 20:42 uur
  • Mark Arents

Langer dan verwacht zochten middelbare scholieren van het Lucent College uit Hilversum naar de verhalen achter vijf Gooise oorlogsslachtoffers. Het project dat in 2019 van start ging werd vandaag op het raadhuis afgesloten met de overhandiging van een boek met alle bevindingen. Uiteindelijk samen geschreven met de nabestaanden. "Dit heeft gewoon veel impact", vertelt een van de nabestaanden Miranka Ooms. 

Slachtoffer onbekend Hilversum
NH Nieuws / Mark Arents

De zoektocht begon met slechts vijf namen: N. van Dinther, J.C. Koopmans, E.P. Ooms, K.J.H. ten Hengel  en L. Reeders. Alle vijf omgekomen in een kleinschalig concentratiekamp genaamd Wöbbelin. Een clubje studenten begon met de zoektocht en wist uiteindelijk van alle slachtoffers nabestaanden te vinden.

Alle maatregelen rondom corona zorgde er de afgelopen twee jaar voor dat het project niet kon worden afgerond. "We wilden nog heel graag met de leerlingen naar Wöbbelin, naar de herdenking, maar dat gaat niet meer lukken helaas", vertelt docent Theo Oosterhagen die het project vanuit de school leidt.

NH Nieuws maakte eerder al meerdere reportages over het project.

"Nu zijn alle bevindingen vastgelegd in een boek, wat wij met een clubje nabestaanden gaan overhandigen op de herdenking in Wöbbelin volgende week." Van de oorspronkelijke leerlingen die in 2019 aan het project begonnen, zit helaas niemand meer op school. "Gelukkig zijn ze allemaal geslaagd voor hun examen", lacht Theo.

"Je moet onthouden dat dit soort dingen gewoon kunnen gebeuren"
Miranka Ooms - nabestaande Evert Ooms

Bij de boekpresentatie zijn wel twee scholieren aanwezig die dit jaar nog bij de afronding van het boek betrokken waren. Daarnaast luisteren vier opgespoorde nabestaanden aandachtig naar de woorden van wethouder Annette Wolthers die het boek in ontvangst neemt. "Ik schiet weer vol", zegt Miranka Ooms bij het bekijken van een video over haar oom. Als nabestaande van Evert Ooms werd zij snel opgespoord tijdens het project.

Bekijk hieronder een gesprek met Miranka Ooms, nabestaande van Evert Ooms. Tekst loopt door onder video.

NH Nieuws

Voor docent Theo Oosterhagen is het project alleen nog maar het begin. Hij hoopt na dit project nog meer leerlingen te kunnen interesseren om de Hilversumse oorlogsgeschiedenis te ontrafelen. "Wie weet kunnen we mensen die een struikelsteen hebben in Hilversum wel een gezicht geven. Dan kunnen we op deze voet doorgaan met nieuwe leerlingen."

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Kleurenradio

Gisteren om 19:00.

Terugluisteren