ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Vrouw verduistert geld van Hilversums bedrijf uit onvrede en om schulden af te lossen | NH Gooi

Vrouw verduistert geld van Hilversums bedrijf uit onvrede en om schulden af te lossen

  • Woensdag 02 oktober om 07:57 | bijgewerkt: om 08:57 uur
  • Noor van Scherpenzeel

Een 39-jarige vrouw uit Soest wordt ervan beschuldigd meer dan 170.000 euro te hebben verduisterd van haar werkgever, Salta Group B.V., een opleidingsorganisatie in Hilversum. Als administratief medewerker bij het bedrijf, maakte ze in ruim drie jaar tijd een bedrag van zo'n 172.500 euro naar zichzelf over; om schulden af te lossen, maar ook uit wraak.

Geld stock
Geld stock|Adobe Stock

"Ik zit hier vol schaamte", zegt de 39-jarige vrouw uit Soest tijdens de rechtszaak in Lelystad. Vorig jaar augustus werd ze op staande voet ontslagen bij Salta Group B.V., nadat het bedrijf erachter kwam dat ze jarenlang enorme geldbedragen naar zichzelf liet overmaken. Soms tot wel tienduizenden euro's per maand.

De vrouw werkte vijf jaar lang bij het bedrijf aan de Marathon in Hilversum als administratief medewerker. Na twee jaar, begin 2020, kwam ze erachter dat ze op een 'vrij simpele manier' geld kon verduisteren. "Ik deed voornamelijk uitbetalingen van creditnota. Dan liet ik het rekeningnummer veranderen naar die van mij. Dat ging heel makkelijk, ik hoefde aan niemand verantwoording af te leggen."

Een extra zakcentje kwam haar op dat moment goed uit, vertelt ze in de rechtbank. "Ik had een schuld bij de belastingdienst, dus ik kon het geld wel gebruiken."

In de steek gelaten

Die schulden waren niet erg hoog en dus snel afgelost. Toch besloot de vrouw ermee door te gaan. "Je begint met een klein bedrag en dan kom je erachter dat dit lukt. Toen kon ik niet meer stoppen. Het werd alleen maar meer." Van het extra geld maakte ze luxe reizen en kocht ze dure kleding. "Ik heb het allemaal opgemaakt", vertelt de Soestenaar.

Hoewel de vrouw tijdens de rechtszaak aangeeft zich met terugwerkende kracht erg slecht te voelen over de situatie, lijkt ze zich niet schuldig te voelen tegenover het bedrijf. "In de jaren dat ik er werkte, hing er een heel slechte sfeer binnen Salta. Er was veel spanning op werk. Er was geen oog voor je, geen waardering. Ik deed het daarom misschien ook uit boosheid."

"Mijn geweten knaagde aan mij. En toch ging ik door"
39-jarige vrouw uit Soest

De financieel directeur, ook aanwezig bij de zitting, zegt die sfeer niet te herkennen. "Wat mevrouw omschrijft, ken ik niet. Wat ik wel weet, is dat collega's die vijf jaar lang met haar hebben samengewerkt zich ernstig in de steek gelaten voelen."

De advocaat van de directeur zegt dat het bedrijf het nog achter de schermen probeerde op te lossen, maar dat mocht niet baten. "Afspraken werden niet nagekomen, er werd geen medewerking gegeven door mevrouw. Er is tot op de dag van vandaag zelfs geen excuses gekomen. Dat is erg kwalijk."

Strafeis

Ook de officier van justitie laat weten dit een kwalijke zaak te vinden. "Ik vind het een ernstig strafbaar feit. Een werkgever hoort vertrouwen te hebben in haar werknemers, zeker bij de afdeling financiën. Daarbij gaat het om enorme bedragen die zijn verduisterd. Zoiets verdient een straf."

Volgens de officier zou het alleen niet handig zijn om de vrouw een onvoorwaardelijke gevangenisstraf te geven. "Mevrouw geeft aan dat ze het bedrag wil terugbetalen als ze het heeft. Het is daarom belangrijk dat ze zo snel mogelijk weer aan het werk gaat." De officier eist uiteindelijk een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van 6 maanden. Als ze binnen drie jaar opnieuw een strafbaar feit pleegt, moet ze de cel in. 

De advocaat van Salta Group B.V. is het niet eens met de strafeis van de officier. "Het maakt voor ons niet uit als mevrouw even vast moet zitten en de betaling daarmee wellicht wat wordt uitgesteld. Zoiets verdient een gevangenisstraf, dan wachten we wel een paar maanden." 

Tóch wel een excuus

Als laatste komt de vrouw nog aan het woord. "Ik snap dat ik hiervoor een straf krijg opgelegd. Ik was me ervan bewust dat dit alles niet de bedoeling was toen ik het deed. Mijn geweten knaagde aan mij, en toch ging ik door. Ik wil daarvoor toch nog graag mijn excuses aanbieden."

15 oktober doet de rechter uitspraak.