ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Hilversumse jongeren krijgen gespreksgroepen om te praten over kanker | NH Gooi

Hilversumse jongeren krijgen gespreksgroepen om te praten over kanker

  • Afgelopen zaterdag om 12:02 | bijgewerkt: om 14:56 uur
  • Roosje Schröder

Stichting Viore in Hilversum start volgende maand met speciale bijeenkomsten voor jongeren die te maken hebben met kanker in hun leven. De jongeren kunnen er terecht om hun ervaringen te delen en steun te vinden bij elkaar. Volgens projectcoördinator kinderen en jongeren, Karin van Dijk is dat belangrijk: "Kanker heeft veel impact."

Jongeren onherkenbaar
Jongeren onherkenbaar|Pexels

''Kanker heeft veel impact op de mensen die het overkomt, maar zeker ook op de mensen in de directe omgeving", zegt Karin van Dijk.

Volgens haar is het daarom belangrijk om te praten over emoties die komen kijken bij kanker. "Een diagnose raakt het hele gezin en roept enorm veel verschillende gevoelens op", vertelt ze. "Wanneer je hierover praat met iemand in dezelfde situatie heb je aan een half woord genoeg."

Steun en herkenning voor jongeren

Daarom organiseert Viore, een centrum voor mensen die geraakt zijn door kanker in Hilversum, speciale bijeenkomsten voor jongeren tussen 12 en 18 jaar. Ze kunnen vanaf maandag 18 november terecht om te praten over hun gevoelens en ervaringen. "Je hoeft het lang niet altijd over de ziekte te hebben, maar je begrijpt elkaar wel", vertelt de projectcoördinator kinderen en jongeren.

Niet alleen die herkenning is volgens Van Dijk belangrijk voor jongeren: "Erover praten zorgt ook voor steun. Dat is dan ook wat contact met jongeren in eenzelfde situatie zo belangrijk maakt."

'Jongeren moeten zich senang voelen'

De jongeren kunnen laagdrempelig terecht bij het centrum in Hilversum om te praten over hun gevoelens en ervaringen. "Het gaat er vooral om dat de jongeren elkaar eerst leren kennen en dat ze zich senang gaan voelen", zegt van Dijk.

Naast deze bijeenkomsten organiseert Viore meer ontmoetingsmomenten voor mensen van alle leeftijden die te maken krijgen met kanker in hun leven. De stichting biedt naar eigen zeggen een luisterend oor, uiteenlopende activiteiten en contact met lotgenoten.