ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Buurt: rokers en fatbikers van Larense school zorgen voor overlast en verkeersonveiligheid | NH Gooi
  • Thema Politiek
  • Dinsdag 30 april om 13:44 | bijgewerkt: om 14:27 uur
  • Pieter Witte

Rokende en vapende scholieren en jongeren op fatbikes zorgen voor steeds meer overlast op de Larense Brink en de Kerklaan. Het gaat om scholieren van het Larense college De Brink. Ze hangen daar, omdat ze op hun eigen schoolplein niet meer mogen roken. Omdat het hangen op de kruispunten en het racegedrag met fatbikes gevaarlijke situaties zou opleveren, wil de Larense politiek een oplossing. 

College De Brink in Laren
College De Brink in Laren (Foto ter illutratie) Gooise Scholenfederatie

De Larense middelbare school heeft aan de Kerklaan drie uitgangen: een voor af- en aanvoer van goederen, een waar docenten kunnen parkeren en een uitgang voor de scholieren zelf. Deze laatste in- en uitgang zit naast het kruispunt van de Brink met de Kerklaan. Leerlingen die bij school aankomen of vertrekken, of leerlingen in de tussenuren, houden zich vaak op het kruispunt op.

Daardoor zie je met grote regelmaat opstoppingen en 'verkeersbelemmeringen', aldus Ronald Spaan van politieke partij Democratisch Laren.

Ergens anders vapen

Het gaat niet alleen om het aankomen en vertrekken van school. Ook tussendoor gaan jongeren de straat op. Dat komt vooral door het rook- en vapeverbod dat sinds kort op het hele schoolterrein geldt. 

"Daarvan ondervinden meerdere bewoners van de Kerklaan de nodige overlast, omdat de leerlingen nu nabij de huizen aan de Kerklaan, De Pijl - waarvan sommigen met een rietkap - gaan staan roken", betoogt Spaan. "Met de directie is dit al meermalen opgenomen, echter de overlast blijft."

Fatbikes

Ook de fatbikes, waar steeds meer jongeren op rijden, zijn een doorn in het oog. "Wat de situatie met de supersnelle elektrische fietsen nog gevaarlijker maakt, zijn de diverse stunts en races die ermee uitgehaald worden op de openbare weg. Begrijpelijke stoerdoenerij, geheel passend bij de leeftijd, maar ronduit zeer gevaarlijk", stelt Spaan. "Niet alleen voor de leerlingen zelf, maar ook voor de al dan niet gemotoriseerde voorbijgangers. Op het kruispunt van de Brink groeperen de leerlingen zich vaak en dat levert vervelende verkeerssituaties op."

"Toezeggingen van de zijde van College De Brink over mogelijke oplossingen zijn nog niet verder gekomen"
Ronald Spaan van Democratisch Laren

Ondanks toezeggingen van College De Brink over mogelijke oplossingen, nadat een aantal bewoners heeft gezocht naar verbeteringen, zit er nog geen schot in de zaak, stellen de buurt en de politieke partij.

Vorig jaar is zelfs overwogen om de school te verhuizen naar Huizen. Die gemeente stond welwillend tegenover het ontvangen van een nieuwe school, maar het financiële plaatje moest eerst kloppen. Het is op dit moment onduidelijk of deze optie nog steeds op tafel ligt.

Aan de achterkant

Toch is de oplossing volgens de politieke partij simpel: de in- en uitgang voor de leerlingen verplaatsen naar de achterkant van de school, aan de Eemnesserweg. Daar zijn parkeerplaatsen en daar zit nog een toegang. Daar zit ook al de ingang van de naastgelegen basisschool. 

Als de ingang voor scholieren aan de Eemnesserweg komt te zitten, hebben omwonenden en minimaal last van, is de gedachte. Ook leerlingen zelf hebben dan genoeg ruimte 'voor hun buitenschoolse stoere activiteiten', veilig op het parkeerterrein achter het voormalig gemeentehuis.

Onaanvaardbare vormen

Toch lijkt de gemeente Laren nog geen voorstander van die oplossing. Maar volgens Spaan is de overlast en verkeersonveiligheid gestegen tot 'onaanvaardbare vormen' en ook de inzet van handhavers is er volgens hem niet of onvoldoende.

De overlast van een aantal jongeren in het Brinkhuis in Laren is een tijdje gelden wel redelijk succesvol opgelost, de hoop is nu gevestigd op eenzelfde 'adequate aanpak'.

De school was nog onbereikbaar voor een reactie.

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
  • Beatsensation | Vandaag om 20:00.
  • Ryan Vons.
  • 300 Kilo | Vandaag om 21:00.
  • Jan-Willem van Beers, Marc Reitsma en Ramon Bakker.
Net gemist?

NH Gooi In Business

Vandaag om 17:00.

Terugluisteren